有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
唔怪得知你會係呢間公司做超過1個月
慢慢學下野啦,就黎可以升管理層
唔好玩,真係正路"系統" FOR大公司,無可能比你DEL完就收皮
一定有方法RECOVER到

同埋再者無可能乜WORKFLOW都無就咁比你DEL左D超重要野,玩起成間公司啦

兩野樣都係個SYSTEM弱智先整到出黎
唔會做到一個SYSTEM做到的野啦
如果你係做 IT 狗
呢間嘢唯一好處就係你可以搵時間讀下part time master , 或其他乜乜物證書

呢啲陳舊僵化嘅公司好難踢得郁。當然唔排除你叻仔可以做開荒牛,不過我估都要付出兩,三年時間。祝你好運
係 樓主on99
數碼窿
你真係唔好玩,你用咩software 可以秒速re 到個file. 我叫你停2個鐘唔做野等個file re 返出黎已經講緊起碼半日時間catch up 返.仲要咁岩有個live 咁滯ge back up

公司文件被del一路都係一個risk, 弱智員工會出錯,離職老鬼會有心,防唔到.
你講個咁多個flow 都係離唔開做個假身比所有人用同改野,excel 從來都可以係其中一款假身做到你要求.唔一定要做個window 比你睇report 同入entry
一不離二用埋個 SharePoint foundation 裝住啲 excel 喇喂
你公司廢就唔好沖出嚟柒
咁你仲唔轉工?
慘撚過樓主
公司四月要我揼張google sheet做inventory control
成日以為整張野出黎半個月乜都得

但一張正常用到嘅偽ERP sheet係要有齊下面嘅野:
1. 搵出所有要計落inventory 嘅item
2. 搵出呢堆item嘅lead time同minimum stock
3. 盤點存貨
4. 砌張完整嘅送貨單
5. 砌張完整嘅收貨單
6. formula 做唔到就要寫script
7. 上面呢堆野互相影響,否則個數唔會準
8. 能夠fit in current business flow
9. 同事一定會出錯,要人肉regular maintain & backup
10. 所有record同inventory 要易睇易明
11. 要過到audit同老細

利申搵兩皮
本身JD偏IT
香港盤GDP數其實都係用Excel埋...

大家信唔信?
題外話
後生仔唔好亂咁應承老細
有啲野開左個頭永遠都係你做
好多公司就係唔想俾呢啲錢………
上月球未必得, 但大部份都應該可以做到
Hp ,dell 好多上升公司都會用oracle 再自己改系統api去接入
Timesheet,會計,出糧全部自動化
講緊係幾千人以上既公司
個個月用手計,請百幾個accounting hr返黎都計唔完
自己公司無人識改唔代表個軟件差

同樣都可以用excel黎做出單再printout同轉落倉落order搵貨
因為excel易用易改優惠俾個客,個個職員上至老細,下至做倉,sales
根本就唔使training
佢叫你做嗰陣唔好咩都話好,要俾佢知呢樣野幾撚麻撚煩,要用幾多時間,做嗰陣要不斷煩鳩佢,屌佢老母小薯要我做咁難既野

利申 過來人
你有無諗過,其實咁樣係最強保安措施,因為你唔可以用USB 或或internet帶走任何料
公司仔用乜9 ERP, 有錢都唔係咁嘥

而家大把free cloud database可以用, 乜都推晒上cloud, 仲要用public driver咁老土?

仲有而家D電腦嘅processing power對應一般office文書/email係完全overkill, 而家興玩平價低功耗PC細機當workstation連上cloud工作, 反而配個27"mon先更重要
一壇野搵到錢,洗咩咁多管理
反而整個SYSTEM 又要TRAIN過晒 冒風險

樓主當人地傻西 ,但人地都RUN到一大壇野
樓主以為自己好通透 ,咪又係幫人打工,其實自己先係柒頭
Logically delete咪得
係咪要日日backup?
一hang機或者個excel file corrupt 咪gg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞