有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
有時用excel 砌舊野出黎個自由度仲好過d 專門software
我之前公司就係用libre 其實都ok 既
恒基?
有好嘅上位機會唔上?

自己research下邊套software啱公司用直接搵老細傾,話開個project俾你跟,搞掂左已經跳幾級。
係呀, 而家冇人用舊字啦
整個新system更新既時候一定大把野煩,呢到唔見咁樣野個度整錯樣野咁

唔係好撚有動力都無謂搞

利申:公司舊年轉system D手尾跟到而家仲有
得17K小薯仔就咪撚當自己管理層,人地叫點做咪點做囉
2個都係垃圾
720p d字大粒D
D老野先睇到架嘛
有錢出糧得啦
系統呢啲野又唔會幫公司賺多咗
作為小小員工理閪佢
幫老細洗完錢攪完大龍鳳容乜易話賺少咗錢cut花紅
唔係咁易㗎ching
老細乜都話事在人為
唔會放錢喺軟硬件,反而覺得公司人多就係規模大,有效率
Excel 雖然睇落老土,但功能極強大,你識用,飛都得,分析數據,整理資料,編程處理工作,大把公司請人用excel分析數據,下下用軟件,改又限制大,有問題又要搵客服,有咩事死左自己又救唔到,同客戶交換數據又未必方便,得閒買本書學下excel啦,你識晒啲野,包你搵份工,老細都唔夠膽炒你
廿萬寫到
用CSV同DBF攞quote炒股,唔罕見
@青山走犯(石頭佬)

又係時候講你嘅石頭公司
有系統點樣話改野就改野?
易嘅話就唔叫上位啦
我就係在有限嘅權限下,只能夠玩vba。
分開兩個excel,一個存資料和一個應用(client),平時client readonly去讀資料就可以解決share嘅問題,edit改為upload形式,有人用緊資料頁面就hold住,到用得再上傳回去就得。
efficiency 既野係你呢啲散仔理架咩?
可能係故意KEEP住呢個生態,唔係你都未必有工做啦咁有efficiency,吓嘩?
睇老細啦。。當你係工具個d做幾多都冇用
得架
小公司的流程又唔複雜
其實幾千萬生意好少 你想要咩系統?
岩岩返新工學緊,唔係好識用同埋唔明d function 既意思,例如inbound,Migo 咁,好唔具體
用咩software都係比人睇.大公司turn over usd 1.8 b d 公司未又係用excel 比個客對今季款同size chart, 仲要用fttp server 做share drive 比Global vendor,夠唔夠亂.果堆管理系統實際效用唔係無,就算大公司都係有時比新人用excel 有時更安全.比人del左資料都仲有得救返,直接比個核心你去睇去用,出事真係成間公司比你買起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞