有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
公司做咩生意?
以前有間唔細嘅保險公司用個excel maintain著個投資組合都敢死,樓主呢啲小兒科啦
之前做過一間就係咁
懶有系統咁 屌咪又係excel
是但一個濕鳩同事開住就改唔到野 一係就另存新檔周鳩圍擺
真正既扮工室
個margin咁低
出埋糧+bonus真係差不多打倘和
Hitech hi野
同意,SAP好撚麻煩,簡單複雜化
做緊一間~300mil USD profit嘅都係用一個EXCEL裝住哂所有嘢,好撚垃圾
直接少少用vba咪算
比多少少錢買個acesss 當db用
請多兩個人去睇就夠,唔洗搞太多嘢

自己起一個software 全部轉晒佢,起碼要請多一team人啦
Excel 好用過Oracle
心水清
但 Excel 太封閉式, 想問吓依家 Excel VBA 應唔應用到係 Office 365 ??
Desktop版 得
Web版唔得
轉公司
製造工作的公司 要快啲走
22吋都好過我之前果份,要用excel整report但係比個正方形mon用做左一個月左右就即quit
樓主自己寫MACRO就可以每日禁個制鳩FING FING逗糧了
自學python, 可以9成時間hea
我去過律師樓,有部古董裝晒所有客戶case 我幾驚 整唔返
system每年比main仲要vendor可以加你5%都咪話唔甘
你D bonus係度扣走哂
唔好講私人公司
政府部門某啲大Project都係用Excel
講緊最少300萬
Web 版唔得, 咁食得屎啦 Google sheet 本身有 online work together,
又有 google script 可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞