有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
doc online 好正喎, 不過可能係因為我公司做既野係需要大家一齊做
所以先咁好用, 後尾我地都重推薦俾啲客用, 有啲資料我地都係做完
打係 online sheet, 啲客自己睇番, 免卻咗我地用 excel 打完再 send
俾個客既問題, 又唔駛個客打黎問, 個客得閒自己上去睇, 食晒自助餐
大家都開心
呢d 只係玩具性質做法
亦唔係咩system
都解決唔到樓主既野
如果講doc, 咁我寧願用one drive既 doc同sheet
一樣免費, fucntion仲多,速度感再高,冇個種窒窒下感覺
搵excel做db梗係慢啦
本來就唔係做呢仲事
唔使mysql(雖然都係免費), 淨係access用黎儲data
excel 寫 sql 去處理, 幾百萬行 data都係2-3秒攪掂
咁又點撚樣
洗唔洗俾你做老闆
公司本業唔係Tech嘢嘅話,用現成系統好過

自己寫完又冇專人長期跟嘅話

一定多bug到喊
我屋企4~5百萬生意額月
都係用紙筆再scan 入電腦
可以 Run 到公司既運作, 客又同步接受到, 又幫公司慳到錢既就係好系統啦
玩唔玩具睇 user 點睇既姐
多唔多bug係睇你比到幾多錢請到咩公司幫你寫既姐
唔變都有錢賺咁做乜要變
做邊行先
我舊公司就係,我情願用番excel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞