有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
FG做咗8個月嘢 ,做緊Trading公司。
公司有好多Catalog /Sample都係用實體紙同樣板
冇一個System 係整合邊個item code 對應返邊個item,
所以嘢就係一大堆幾十個Excel裝住。

好似要搵ABC-000001呢樣嘢
一定要用公司共用嘅Excel表搵個reference code 再行埋去搵個實體版先知係咩item

另外所有重要資料都係用Public drive 用folder 裝住,而且亂到仆街

同埋電腦又廢又慢,仲用緊2009 Intel Pentium 。用Excel, search fold 都會hang機,加上日日望住22寸720p mon ,睇excel真係好辛苦。

老細四十幾五十歲,佢嘅態度就係覺得用到冇所謂,
但係個efficiency 就低到一個點

諗到再講
召喚石頭出糧
en gen report要幾耐
你有冇萬五蚊一個月?
gen*
成日都話唔夠人做呢樣做嗰樣
但明明整個系統,請2條友返嚟做資料輸入
乜都一目了然,用成公司2/3人乜都做好晒了

公司依家三十幾人
近排生意好咗
呢個月又請多5個人了
幾千萬生意,幾多錢落袋先
等睇到時公司換咗新電腦系統,大cut人手炒埋樓主
呢d公司無前途,ERP MRP都唔買個
唔捨得比錢買SAP/oracle,都買d local野頂下檔啦
用excel唔係問題,最唔撚明係點解文書就要用22 ~ 23吋 720p MooN,睇撚到眼都盲

我覺得起碼executive lvl 要配最少27" 1080p moon 先夠
17k
大少少既客都會問你公司行咩system,你話比人聽用excel,睬你都有味
Excel 可以用到好深奧架喎 呀哥仔
Alt F11 識唔識
300幾個左右
有: 我朋友公司,
佢地係連電腦都唔用,
個廢老老闆認為而家(paper work) run得好地地,
冇必要用多一筆錢電腦化
當樓主公司用到呢啲系統嘅時候,樓主大概要另謀高就
層豬係咪以為VBA等於萬能?
upgrade system聽起黎好易, 到做起黎超多老屎忽阻力, 又多未知嘅bugs, 所以多一事不如少一事。
我哋嘅客就係美國大客,不過係老闆識人公司入面啲merchan先有得nominated 做。

諗住做多半年出埋個雙糧bonus 攞埋利是抽埋獎先走。公司過年會放半個月有薪假。
做咩trading
好唔好生意
做多半年埋雙糧bonus 唔做
依家疫情怕搵唔到第份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞