有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
Indeed
唔好以為所謂system真係咁好啦
啲濕鳩公司度縮老細戇鳩高層慳嗰少少買埋啲垃撚圾system, 慘撚過用excel呀
有啲系統都係base on excel
科技公司(用Excel)
試過用部豬晒電腦,㩒個right click 要load 10秒左右
屌撚到仆街都唔肯換
但其實樓主所講嘅reference code對item code vba都做到係佢公司唔行only
不過講真,佢老細唔急住做trading用咩system又有乜所謂
trade啲咩
例如點樣奶?
唔係萬能但係對應一般公司卓卓有餘
有時簡單就是美
至少你請個新既文員仔返黎你想改條code佢都應該學得識
講個秘密樓主知,SAP analytic cloud 都要開發 excel 介面
哇 咁都要知你地做野安唔安全嫁,我啲資料要落左你地喎,你個邊用得個excel,一陣比人copy左知埋密碼即係咩都比人知道晒?
直接自己寫個frontend
同佢講整個ERP又屌晒老母話貴咁?
轉工啦

問題係慢到仆街同零security
個個都用excel開啲data容乜易比人copy走左都唔知
剩係識alt f4
H&M
有啲嘢唔係Excel問題,而係部機慢、啲files無整理嘅問題
呢啲問題,用咩系統都一樣,啲人冇意識就畀咩系統佢地用都死。識管呢,間間單單老老土土都可以冇問題。
搵consultant 寫就以百萬計,on9 仔先會自己寫黎送比公司,跟住離職果陣仲唔撚敢del, 到走左都仲幫舊同事做trouble shoot 答人問題
用人地現成system限制就係有時想改少少方便自己都唔得。有自己system就係可以想加功能就加,不斷enhance去配合公司發展,當然你規模真係大同有錢先會去考慮整自己system
你係個客人地咁樣答你你會點諗
我入公司18年既folder到
已經lag到仆街,
去完廁所返黎, 先岩岩彈晒出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞