有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
係咪哈利波特魔法部咁
就係work所以人地賺咁多錢
我公司用SAP
Sap都係屎黎

利申用緊
大把公司係咁, 用落無事繼續用, 好難叫班友學過新嘅system

有22吋mon仲想點, 見過有公司仲用緊17~19吋, 甚至CRT
效率低,都賺到咁多,搞咁多野做咩啫,公司咪就係咁諗
舊公司由舊system轉新system好似都搞左2年都未搞掂
大把
唔用的仲多
你咪suggest老闆改囉,上嚟講都冇用
30幾人蚊型公司,你搞得點個project,升埋你做PM

啲幾十萬人公司,改親 system 都三五七年
implement 完已經outdate又要再改
永遠都等唔到尾
咁睇唔順眼你出錢請人囉
整壞佢,換部25都好
呢1年都做緊整合系統
做落既經驗係改既過程會奶好多野, 唔係話你設計得好就得
幾百萬既生意, 可能只係唔見十幾萬, 同埋之後要人手執手尾
但如果你千幾萬, 奶一奶野我驚唔知損失幾多
講真就算得你一個人用個system, 都會多bug到癡線
啲客得鬼閒理你用咩系統?除非佢想駁佢個系統去你地度,又或者你地係outsourcing vendor啦,一般唔理啦。
裝 SAP 啦,幾個基本 module 都係講緊幾球啫!三十幾個 licence, 一個七萬一年啫!貴公司咁撚大,食得起有餘啦!
買個software好貴喎

忍到下一份工啦
呢D荀位 公司一日未執一日都仲做緊
公司仲用緊繩結記事 話少啲bug喎
唔好笑囉
有冇執過既sap先 有執過既 唔會太差 Ocrale先係垃圾桶 利伸:兩個都用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞