有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
當你公司有system既時候就會發現原來excel比好多system都好用
仲要好多system結果gen野出黎都係出返個excel,然後又係要自己set返formula先睇到你想要既野
都話睇下咩公司,我幫佢買文具就理得佢吖。我outsource 嘢畀佢做,數據又係佢度就自然有要求啦。如果公司幾千萬轉口生意,我理得你吖,我又唔使駁個系統去你度。
煤氣公司一個月咁多生意都仲係用緊excel慢慢入data
創造就業機會唔好?搞完個系統就炒咗你
屌,我屎都冇撚得用

利申:MNC
叫老細比錢寫個系統 Mac windows iPhone 共用
都係20萬
做緊邊行
咁咪幾好, 多啲人有工返又有糧出
搞手只求打個和

如果佢個system真係簡單方便,樓豬個post就應該係fg搵唔到工
事在人為 唔需要呢啲嘢
你啱
有自動system邊有咁多就業機會
最好梗係系統越差請多多冗員dump波鐘
efficiency關我咩事 又唔係老細

我直接係sql, tableau draw出黎咪又係excel table
都要人手lookup/整d formula計完先比到d客睇
Gen? 手打
Excel唔應該放圖,做link就唔會lag
啲新嘢嘛用住Excel先囉
搵啲平嘅vendor就爛尾
其咪具體係咪都係有一堆folder
入面有pdf 有jpg
跟住成間公司要search個d folder file only?

間唔中出下表

Excel唔夠咩?
其實excel 識用, 唔太複雜行業當系統用無大問題.
我公司做trade都係用excel 做user interface
就係因為有你呢啲公司,我先可以靠做 data integration 搵餐晏仔
多謝
做野快左,一陣分分鐘發現好多人根本係無必要
會計妹?幾歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞