有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
Office 2000
個系統咁醒就要炒好多人㗎啦
保就業呀!
俾錢果個唔會care個系統好唔好用,因為係你呢堆低級員工用
我公司個Microsoft過咗期用唔到,我叫腦細續期,佢話貴,唔想續。
我:咁我打唔到quotation比個客喎,仲要放埋圖
腦細:咁你手畫比一份quotation比個客咪得囉。

用完你會知 人類不應花時間在文書工作
醫院啲notes 咪仲係手寫
過憶一個月 都用excel
事實
做得愈快愈準 炒得愈快
Btw this city is dying
港資係垃圾最大原因
老老實實 好多fund仲係用excel的
識寫program完全無問題
唔見野可以有backup
搞亂晒仲要唔知照用,一出事小則賠錢,大則俾人告到破產
創造更多就業機會
酒啦。。。
上系統都好難

首先你要同公司定好行系統後既workflow

所有人都要跟 , 好多阻力。 因為工作透明化左 有啲人既問題會出左黎, 例如 d數唔清楚 。 仲儲倉管理那西

仲有好多好多問題不能盡錄
就走,個腦細太膠
有冇實惠野可以取代到excel先

做幾億生意都係excel
你試下同佢掉轉睇下點run間公司
好多時唔係你公司想轉就轉到 好多時都係要就返d brokers 一轉左又要test 勁耐 個個file 都有唔同case
用緊Oracle
咁係因為啲員工淨係識得跟步驟做野,唔知每個流程既目的、有咩出事位(風險)同埋best practice 係點做,簡單啲講即係唔夠料。
... 但明明整個系統,請2條友返嚟做資料輸入....

唔洗maintain咩...預左要有條IT team去follow...
in過一間香港頭幾間地產商
佢同我講有心理準備 佢地仲用緊90 年代電腦
好多野要用excel自己mark
嚇撚死即刻唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞