有冇人公司一個月千幾萬生意仲用緊Excel做「系統」

311 回覆
691 Like 17 Dislike
正常 以前做上市公司 D數幾十億
都係用EXCEL做
個WORK FLOW D人行左十幾廿年
自己DEPT都算 跨部門影響成千人
邊個咁得閒改 仲要全部同事要學一次個FLOW
你提倡改 成功你又無得益 出事就你仆街

所以我自己就寫左套script
同老細講要2日先做完 頭2日就HEA 最尾1個鐘就run套script交功課
呢啲比你run得vba 都唔夠ram
講到整個系統唔駛錢咁
搞好個 system 後,工作方便簡單咗,樓主可即炒
唔好話千幾萬啦幾百億市值大銀行都係用excel
外判囉,it成9日外判架啦。再唔係一team得三個
我公司都係咁
整左個excel vba
整合哂幾個system既data
再gen份report出黎
睇哂我地部門需要睇既野
扔比個admin run
但每次system改 都要改個excel
太大工程
最後決定由得個admin繼續run
明知有野係唔岩都好
等佢有啲野做下
我公司都係咁,但公司一樣搵錢,老細根本無動力換野更新,老細心想方便你要洗我錢 除非話更新左可以搵多幾多錢,唔係所有免談
ERP基本啦
其實香港地大部分公司都好low tech
做過二萬人嘅公司 一千人嘅公司都係咁
通常我會自己寫VBA automate 啲routine 嘢
啲舊同事會好似發現新大陸咁
通常呢d公司唔會捨得比錢整個系統
好彩我不嬲無效率
我公司直頭正方形mon, 屌佢老尾
又唔好柒頭前柒頭後
好多workflow好多唔計政治層面,真係好閪好蠢嘅。唔好話FG, 我呢啲老鬼有時都FF公司可以咁咁咁,又咁咁咁嘅
不過FG 係以為實行到仲諗落去,老鬼就轉頭FF完繼續幫user upload excel 姐
唔excel啲同事唔L識改,老細又唔L識睇,放假都要畀人call去執返個dashboard
咁點解佢地唔會諗提升效率賺得仲多
用powerapps SharePoint
舊公司係蚊型得幾條友,軟件係用大陸破解版

唯一畀錢嘅係共用嘅dropbox
我做親都過千人 一定係用系統計所有野...

用EXCEL個D多數好Q雞 同埋 追唔上時代既步伐
唔怕俾人查,一巴火燒晒
通常係excel front end, access back end 就咩都搞掂哂

多人連access ,用哂 ado + sql

我都幫公司用vba寫左個system, 樓主講既野根本好簡單處理,只係大部份人只係識少少 office生態以為自己識哂
其實係for 你一人一 file各自用
本來電子表格共用就係on79
連去db拿資料再做野先係王道
另外excel而家推 officescript所以先冇vba web
同googlesheet個script咁上下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞