[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (112)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Vega難在要力先好聽,要響就易不過矇到爆、低頻都炸到爆、一大舊,不過勝在動態大。至於Dorado就反而唔大力得,一大力近音咀粒鐵就尖,反而細力啲推會好搞啲。

至於N6II就睇係咪推單圈多。我自己覺得N6II除左Z1R,推其他圈鐵都麻麻,尤其美國牌子嘅耳機炒車機率大,例如JH、Fender。
k100聲ok
cayin啲機比較適合推圈既,新果塊板先啱啱出,唔知咩聲底了
GOOGLE唔見有人寫開箱
搵日出星際睇下
唔洗搵 無行貨
多謝你
唔洗白行一轉
budget 10k至8k
想買一部串流用DAP + 耳機線
平時聽開rap/pop多
但係近排又好迷女毒/jazz/廣東話舊歌
求禁多位巴打意見
暫時上網睇完覺得DAP sony zx507 好似唔錯
我係跳級上
前排仲用緊ie40pro 直駁電腦
呢排有D錢就想買部player聽D靚聲
覺得串流機夾Tidal 抵玩
507同黑磚都2k 對小弟唔少喎
未買線都用曬D錢
不如你買ie800s加部中價player好過
budget 2k至3k,本身用緊air pod pro,想買headset,諗緊bose 700 定sony xm4,有冇用家分享
set 呢個budget 係因為見到DMA呢個set 禁是咪其實好似打手巴禁話買中價player 仲抵玩
黑磚唔係做緊promote 6千頭咋咩
所有hifi system, 喇叭, iem, headphone升級改變會係最明顯
ie40pro 夾8至10k player唔係唔得,只係未必比到好大改變
所以最好先將budget比iem/headphone,之後先係其他野
ie800s有排玩

換線唔係萬能,唔會加條10k線你隻ie40pro就出到10k質素
隻機係好,唔換線都係正
禁如果ie800s 加黑磚點睇
又或者有冇咩係人聲好好嘅,或者咩都有D
我唔係想講耳機線
係耳機都要再買過
表達能力0分
想去鋪頭試之前係呢到做功課
禁如果ie800s 加黑磚點睇
又或者有冇咩係人聲好好嘅,或者咩都有D
我唔係想講耳機線
係耳機都要再買過
表達能力0分
想去鋪頭試之前係呢到做功課
開咗新comments
ie800(not ie800s)夾黑磚我就唔鐘意,不過有d巴打係咁玩,巴打可以出去試左ie800s夾黑磚先
player 我用緊山靈M6 (not M6 pro),夾ie800都OK
Cayin n3 pro都幾好
唔鐘意ie800s, FW1800都可以諗下
當然zx507 + m7都可以一試
我覺得未係best combo
但係4.4推800s可以發揮到佢呢個身價應有既表現

你咪橫向搵幾部dap對比下, 800s本身個潛力上限都高, 只要鐘意個聲音大走向, 第時可以scale up玩其他source.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞