同事做左d咩會令你覺得佢係弱智?

486 回覆
782 Like 74 Dislike
成日睇勵志書
走黎問我開唔到電腦原來插蘇未開制
見大家咁踴躍,我再講另一單

又係有幾個前設
1. 我公司約莫有60人,open office,咩人都見哂完全無遮無掩
2. 佢係依間公司做左3年,但係佢仲係唔認得啲同事
3. 佢做左3年,我做左2年
4. 職級黎講,佢同我同級,甚至我依家高級過佢

:弱智女同事
:我
:我阿頭
:同事,個名叫Dickie,但所有人叫開佢做阿杰,偶然先叫Dickie,係公司做左19年

咁有一日佢做做下野,無啦啦走去我阿頭度,好大聲咁講
大聲到半個office都聽到,而佢講野同平時一樣
依然係無語氣一條線咁,同埋一粒字一粒字咁講
就好似GOOGLE翻譯個慢速版咁

:你有無教做野架!
:吓?乜撚野話?(偷玩緊電話,俾佢突然出現嚇親)
:阿啲野全部做錯哂
:做錯乜野呀?
:我正話上SER睇,啲野做錯哂
:乜野做錯哂呀?
:啲野做錯哂
:哎呀屌你!我係問你做錯乜野!
:我正話上SER睇,啲Catalog錯哂格式
:咪住先,我記得佢......
:你有無教做野架!

而我同其他同事係後面食緊花生

:聽人講野得唔得呀?佢無做Catalog好耐喇喎,你開左邊個File呀?
:依個(佢攞左阿頭隻mouse去入公司ser)

於是我加把口
:Catalog緊係錯啦,依個係我2年前新黎個時,返工第一日整嘅。而且我一早整返個啱攞左去用啦。開之前都望下個最後修改日期啦

阿頭終於頂唔順
:你好得閒咩?
:我見無野做咪上公司Ser睇野囉
:Dickie今朝叫你做個份野,交左俾Dickie未呀?
:我依家諗住去交喇

之後返左位,企起身周圍望,搵緊Dickie係邊一個
然後搵唔到,又去煩我阿頭
:邊個係Dickie呀?
:Dickie咪坐係你後面個同事囉!人地今朝先過黎當面交份野俾你
:佢叫阿杰,唔係Dickie!
咁你咪唔好睇囉,仲回乜春野
一定快過chrome
呼吸都覺
有得睇log架 我通常fax完會睇番係咪成功fax左出去
好多人都話fax機過時 但好多私人機構同政府部門都仲用緊
影俾我地睇
周街都係呢啲人wo
今日有人走黎話hang機黑畫面
我問佢你開緊其他野定開緊機
佢話開緊其他野
之後藍mon歡迎
唔識用啫
唔算係弱智嘅
唔明
你做乜部門可以有咁on9嘅同事?
d制有血漬
唔算難吧?
有無多d 好好笑
但佢會唔會真係有智商比較低
日日返工開細個視窗睇連登
睇完就同人講乜7 都識
係...
但唔知係咪部部機都係咁,我果部係冇得“睇”,一禁個log就自動同你print返最近20次的fax record.
次次都要浪費一張紙,但其實只係睇最下面果行野
所以我變左次次fax野都企嚮度,望住部機話fax完先走
喺會議室放屁
然後上連登講
返餐廳 我哋係個客出去自己落單
炒緊檔佢想幫收銀同事清咗條隊佢
佢選擇用紙同筆幫後面排隊客人落咗單先
再俾返收銀同事入單 收銀同事要再問多次個客想要啲咩
佢冇加快到 條隊仲越嚟越長 啲嘢又錯撚晒
我想打開佢個腦咩構造先會諗到呢個方法
利申佢係新黎最大粒嗰個
唔鍾意做 成日呻辛苦
不過佢次次都係笑住講嘅 <-以為自己講野好好笑果啲人
有,仲有好幾多單野
至於佢係咪智商低就無人知喇,佢撩事鬥非好叻
我地公司所有人都最少俾佢辣著過一次

咁我部門做野要同其他部門夾
佢成日走去「教」人地做野,再俾人屌返轉頭
193?
話腰痛但去左無牌按摩院叫雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞