同事做左d咩會令你覺得佢係弱智?

486 回覆
782 Like 74 Dislike
想講technology fading away得好快
Dial phone 90s' 都仲有用, 又唔算好耐之前
反而唔明仲有咩公司會用fax machine
有次老細請飲茶
全台 一人一個灌湯餃 (少部分人唔要)
呢樣野...
我聽過有老細唔知刁難人定咩,唔知要數幾多張白紙比佢。
咁我唔知點解果個員工唔一疊咁拎比佢啦。
但佢就懶醒咁用printer禁出來,print白紙,但佢唔知,其實好多公司office printer都係租用,一個月print幾多可能係有數,結果就比人屌柒
又乜撚嘢大中華啊
我醫院有
如果佢既對答係如上面所講既一樣即係佢既表達能力好有問題
又或者佢覺得攪上司部腦係佢同佢上司之間既事, 唔需要同IT人交代所以咪無講
我同意呀。
一向都係跟大隊
我曾經都係一個仆街。
試過同老婆d fd出街食飯,我就係好天真咁信左,唔夠再嗌呢樣野,食多左,結果返屋企比我老婆小到pk 。
又試過同佢d fd出街,真心冇留意大家食幾錢,諗住除返人頭就算,原來人地係故意食平少少
經一事蔡一智啦
要搞清楚一件事係多數成班同事去飲茶都唔係大家自願想食
多數都係team lunch/公司lunch
根本唔會同全部同事都好fd
咁做真係好唔考慮人
叫灌湯餃有咩問題?
你最多可以話叫前無問埋其他人要唔要唔夠得體
燒賣一份夠得3-4粒
一份唔夠食咪叫多幾份
想食咪嗌
定係想食又要計算老闆心意?
Edge 好用到傻
忠於自己 想點就點係冇對錯既
但係有可能係旁人眼中呢d行為太自我中心會惹人生厭

你控制唔到對方既感受 但又想忠於自己
咁唯有自己睇開d
接受對方可能因為呢d小事面討厭你

不過如果完全唔在意其他人點睇自己的話
你食十籠灌湯餃都ok
老闆心意定AA都鳩啦
假定所有人都唔介意
同埋到底關大中華咩事?
愛面子+心底愛打算愛介意
典型中國人dna
好多藥廠訂藥都重係用緊fax機,你fax張紙過去,佢地會fax返張紙過來話收到
如果感覺同數據比較
明顯就一定係數據可靠
數字上係冇得唔覺
係同樣情況下上同一個網自然會明白
點解呢個問題仲可以繼續討論
之前有個post已經討論左勁耐
po咗呢個post去有腦細嘅group
一個星期前講定每人諗idea出黎開會傾, 有條友完全唔準備日日9hea,傾個陣問到佢就好似自閉咁口upup咗成分鐘, 淨係重覆講d詞語,心諗小學生組成句子定rap緊,最後大家直接skip咗佢
同老細食飯,老細冇帶銀包我請埋佢食
日日攞免運報紙,剪coupon
每日主動請我食飯
會唔會係想做其他野其實
每三個月轉呢個理由係煙幕
有個同事成日同佢講嘢就下下下,咩話
扮乜都唔知,唔使做咁
唔係,堅係純粹改密碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞