同事做左d咩會令你覺得佢係弱智?

486 回覆
782 Like 74 Dislike
好似答咗「唔講你知」咁上下,然後轉左話題,個氣氛都幾老尷,但個 on9 同事當然 feel 唔到
屌你真係唔識架喎。

1 㩒計數機有聲,全office都知佢做緊野
2 發meng爭代表對工作上心,唔會求求其其做
3 喺excel一秒計完啦,用cal機計成粒鐘又可以拖時間,又可以show個認真樣比人睇

你同事高手嚟架,跟佢學下野啦
去食飯掃安心出殯就無問題,去運動場要掃就屌鳩個職員
我有同事都係咁,同佢傾計好撚辛苦,但公事上又成日要搵佢跟,成日要問返佢“吓?” “咩話?”搞到我先係弱智咁
食誠實豆沙包,咩都講晒出黎
弱智都上連登
好多人好鐘意呢d....
成日講d見微知著理論。
果陣做暑期工果陣,係咁執d紙剪得直唔直,影印d邊岩唔岩...有冇巢到....
雖然我知佢都係好心,我亦冇講咩....
但我果陣己經心諗,以後一定唔會做呢d on9工。
其實呢d最好就等人拍版。自己搶來叫左d必嗌的食物先,eg.燒賣。然後比下一家....
呢d應酬野係好撚煩,一陣唔撚知做錯咩又會有人介意。
即係例如要自己醒水早到霸位,洗餐具呢d......人地去到見你on99咁淨座嚮度又有野講.....

呢d咁飯局,其實可免則免。
即場拆人情d friends...
Assistant Graphic Designer
但真係解決到90%問題

IT三寶
熄機, reboot, 猛總制
膠層50幾老土肥c9,已離婚多年
對男膠層不停娃娃音,典解嘅?吓?係咪?你點知㗎?呵呵呵呵

所有file no soft copy all hard copy, 得佢有,PDF word doc 都唔多識
係自己個位地下瞓晏覺(公司鋪地毯)
呢d一向好撚煩.....
唔好話食飯,就算搭同事車,即係以前細個唔知d乜撚野一定要座車頭規矩,爭d中伏.....(呢個好well known啦)
咁唔知人地重有咩其他潛規則,大佬...一陣又唔知搞咩話你整污糟佢架車,定壓到d乜鬼野,又中伏架啦。
所以有時就算有車座,我都寧願自己地鐵算
同埋我想講,千奇唔好信"唔夠再嗌"呢句野......
永遠唔會有人再嗌,你食多左就係食多左
仲癲過唔用page break但㩒好多次enter
其實點樣咁勁可以就咁畫到個table出來.....
橫線我當佢用underscore 或 underline
直線用 | 定 I ? 痴得到架咩?
成日同HR講炒我啦炒我啦
結果真係炒撚咗佢
隔離team個阿頭傾親電話都開handfree,又成鳩日大叫
佢係叫飯果陣已經叫人比個粟米汁
個伙記叫佢叫粟米豬扒佢又唔肯
話想要椒鹽果種脆
個伙記話30幾蚊碟飯無得咁煩
睇餸食飯囉.....
其實呢d係應酬姐,當工作一部分就okay
一個唔小心,當左同fd食飯就好易奶野
呢d....唔比人加料算佢好彩.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞