同事做左d咩會令你覺得佢係弱智?

486 回覆
782 Like 74 Dislike
真 當見緊客咁就ok
可能係想R水吹姐
窮撚思想
成日同HR講炒我啦炒我啦
<傾開咩所以咁講
有同事返工會自言自語,一邊做野一邊將自己嘅心路歷程講出黎,好似教緊自己做野咁。

「好,打開個file先。」
「等我睇下先。」
「呢一part嘅數要對返果邊咁。咦?對唔到喎?」

總之一做野就無停過口係咁講,好似真係唔講就唔識再做落去。
你公司咁大愛既
通常都係理9佢
諗起YT有條片
千禧後唔識用dial phone
講比自己聽又得罪你
我同同事都辛苦呀。大家做野都專心唔到。
我當未嗌之後AA每人50蚊

你嗌1隻自私食咁姐係你對其他人唔fair,係係攞人著數啦,一係你嗰隻自己分單,一係就一人嗌一隻

一人嗌一隻變咗每人75蚊,lunch 75蚊餐又真係唔抵喎,唔抵嘅重點係同你呢啲仆街同事食啲垃圾酒樓都洗我75蚊
如果轉盤(rotary dial)果d...我都唔識用...博物館級數...
咁其實....出來做野,好多野都係on9架喎
等於有d人去應酬,要隊酒,係咪on9, 我覺得係超級on9, 但遊戲規則係咁,可以點。
呢d social norm, 等於座人地車要座車頭,我個人都覺得好on9, 但唔通唔跟咩
我覺得on9姐,其他人唔覺得on9嘛.....即係加唔加人工,會唔會比人炒,有冇機會升職,好多時都好取決於可能我自己覺得on9的人

人浮於事就係咁架啦.....
唔係針對你...
但我都怕左呢類人,所以我一定嗌大路野
即屌都算,最怕收埋收埋,唔gur,最後放冷箭。
真心唔好標奇立異,叫返d正路野。
係到背基本法第一條
然後大大聲話:香港係冇可能獨立㗎知冇

同埋試過有次飲茶指住兜牛栢葉問咩嚟
重點係佢無啦啦搞人部腦
我同意你講既野呀,我都係想指出我認為成件事係on9姐
實際上我都好似你咁做法,如果d人為左小小事心裡記恨就好麻煩
如果真係好fd嘅同事,嗌啲咩都冇所謂

但如果係一般般嘅,一枱人有senior有junior有風流工有師奶,又或者contract同事得12k一個月,除開一日得400蚊,你都唔好意思搞到人食咁貴啦,想食嘅咪臨走叫人分單嗌隻攞走囉。我唔會為隻灌湯餃搞到自己有機會畀人唱幾年…

遇著有啲痴線嘅,resign咗幾年嘅人都會畀人攞番出黎講嫁

其實問題唔係隻餃,而係行為上冇考慮周圍姐,人一多就有政治嫁啦,本身政治唔敏感嘅咪跟大隊算囉,上面嗰啲咩公佈帛金,改其他人pw啊,其實都係咁
你叫得佢地做仆街,關係咁差,咁唔怪得你咁介意既
我係估佢有文件要係阿Head陪腦到拎所以亂入
果然連登仔骨子裡都係大中華dna
咁佢就同IT大佬報告返啦點會係自己搞上級部電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞