Audi 巴打揮手區 4

1001 回覆
19 Like 14 Dislike
係掛唔敢寫包單不過至少無食偈油
姐係7年車齡大約7萬咪左右,
外國巴, 一年2萬內都算正常...

會有啲乜野潛在問題??
上面就係親身經歷條片都幾中
https://youtu.be/RZU6O88zPqs
上S5啦
入KILLFIVE HK吹下水
我都揸Q5
哪有錢

睇我要買12年14年A5 就知, 係連登仔心中充大頭既一員

但A5 我真係好欣賞佢個外型
topgear hk 新嗰條片17年新車揸咗十萬公里嘅A3
其實10s頭嘅S5都係十萬鬆啲
同A5同一個price range
daily油錢另計
牌費+油貴

我唔洗好跑得,返放工,去gym, 真係好 daily
請問大家點睇A6 35 tfsi 2015?
S5感覺上會多鑊氣要執多啲手尾
但2代EA888隨時食偈油 睇你點揀
不如買部新年份d既 s3 算啦
新S3係唔係冇實體制開auto hold?
我泊車嗰時會熄番個auto hold ,要專登入MMI有啲麻煩
yes 有記憶喎如果整左account
請問如果煙插拎唔到電
可以去邊睇?
定個mmi入面有得set開關
岩岩收車我迷惘
2015 A6
最近見到新款a3個外型同內籠比佢深深吸引
想問下熟audi/現有車主巴打們有無咩comment (e.g. 機械/性能方面?上面見有巴打提及上一代尾水a3反而仲好?)

同埋我睇網上d 片台灣同香港有d 唔同,係咪代理引入左閹割版?(e.g. 上次車展問左sales無wireless charging, 電子錶版無得睇地圖,黎緊個批車無電櫈。。)

利申:揸緊陳年舊款車,第一次咁有衝動換新車

巴打們多多包涵
新車外表內籠都好吸引
30萬歐洲車冇得輸
不過同時設備方面輸晒
連autohold都冇

動力方面肯定唔及上代尾期190匹啦

如果你係重視設備既
30萬買架萬士德3 設備會齊全好多
問清楚,a3好似連前面parking sensor 都無,不過同級車黎講算OK細食又好力。唔介意樣的話golf 其實同a3 一樣drivetrain engine 底盤操控仲平d
行萬幾km先食1/3已經叫唔食了
食偈油係講緊行1000km - 2000km已經著偈油燈
壞咗
A3 個評價係gets its job done,駕駛感無咩特別。
上部尾水係highlight在有EA888 Bcycle + haldex +濕7雙離合器波箱,無carplay無virtual cockpit無新鮮感。相反呢代就EA281+頭轆+乾7雙離合器波箱,有Carplay有virtual cockpit有新鮮感。
簡單啲講,如果你揸唔出分別,就果斷新A3。如果覺得好大分別既,咪睇下你會唔會取捨舊款換駕駛感。

要好玩又新又有性價比既有GTI(個人推薦)。

重有,唔介意5年內車價跌幅快過benz/bmw其實都可以,不過5年後大家啲價都會差唔多,係Audi跌得快啲咁解

總之設備得基本野,係設計風格入眼緣既話就去馬。
簡單講
新a3內外都靚到仆街
動力1500黎講都唔算差
不過設備就齋到仆街

上代a3仲係舊籠
就算架車幾好揸幾快都好
買新車買個 7 8年前既產物
見人揸新一代好快就會唔開心
A3 5年車
九成highway 一日行100km 長開冷氣 正常揸法 多數行快線 鴿籠前/有前車就溜住減速 盡量少break一般 5.x L/ 100km

行市區就7-9L 燈口會用auto start/stop 塞車成日停就off 不過而家夏天多數長着engine 停果下冷氣會唔涼 停得耐得返風咁

好滿意個油耗 又好揸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞