[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (77) - 1 III即將上市 | 更新兩星期內到 | 白卡勿入

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
經過交合巴打親自查詢,Sony HK承諾係兩星期內(5月4日至5月19日)發放港版更新。希望Sony HK係往後日子可以跟貼少少原廠更新週期,咁大家就可以開心用Sony。

但Ethan Fung呢條友仍然要貼堂

軟件有Bug唔屌Sony,反而屌連登仔

索黑、遙控撚請散退

1 III、10 III有機會係6月頭上市,5 III應該7-8月
1 III 開價應該係$8000-9000內

Xperia 1 III (XQ-BC72)

同 1 II 主要分別
- 4K HDR 60Hz → 全球第一部4K HDR 120Hz(21:9 4K定義係3840 x 1664,SID已認證)
- 機面Glass 6 → Victus,相機掣做咗紋理設計,多咗粒Google鍵(可Remap)
- 遠攝鏡大改,改用Sony IMX,潛望式設計,全球首創雙遠攝焦距(70mm 3x + 105mm 4.4x)
- 實時物件追蹤 + AI超高解像度變焦 + FlawlessEye™ 錄影防震
- 改良BIONZ X for mobile,改善低光連拍質素
- 原生相機App、Photo Pro二合一,加入Basic Mode
- 360 Spatial Sound,可將Sterero模擬360音效
- 新喇叭結構,全球首部手機喇叭支援360 Reality Audio,音量大咗40%,同時改善聲壓同消除震動
- 12GB Ram,有256GB、512GB版
- 4000電 21W → 4500電 30W,支援Qi同反向無線充電功能
- 遊戲增強器新功能、Side Sense新功能、新Popup Window等

Xperia 5 III (XQ-BQ72)

同 5 II 主要分別
- 遠攝鏡大改 (同上)
- 非實時物件追蹤+ AI超高解像度變焦 + FlawlessEye™ 錄影防震
- 改良BIONZ X for mobile (同上)
- 相機App改動 (同上)
- 360 Spatial Sound (同上)
- 新喇叭結構 (同上)
- 4000電 21W → 4500電 30W
- 遊戲增強器新功能、Side Sense新功能、新Popup Window等

Xperia 10 III (XQ-BT52)

同 10 II 主要分別
- 支援5G
- S665 → S690,效能追到S750G
- 終於用上UFS,4GB Ram → 6GB Ram
- 相機加上「寵物照」模式
- 3600電 18W → 4500電 18W,變核電王

1 III vs 5 III

Android 11 Update
- 1 II / 5 II 齊新功能
- 10 II 有新電池保護+原生Android新功能
- 1 / 5 淨係得原生Android新功能https://youtu.be/Kwv6uO57Ti0

白卡人士任何淫(𨶙狗藍們,#255744)勿入,以免破壞討論氣氛

檢查更新情況
https://xpericheck.com/

香港特約經銷商
https://www.sony.com.hk/dealer/xperia/
細行有iMobile

新機檢查
1. Check清楚IMEI
2. 邊框隙縫四邊前後
3. ‎指紋有否歪
4. ‎前後鏡有否花痕
5. ‎前後鏡有否移位
6. ‎機身有否彎
7. ‎機身有否花痕
8. ‎屏幕有否死點
9. ‎屏幕有否漏光四邊上下左右
10. ‎耳機插口是否運作正常
11. ‎「支援」App測試是否全部通過
12. ‎ *#*#7378423#*#* Factory Test
13. 機側、機背有冇甩漆
14. 鏡頭成像有冇偏色
Xperia嘅新聞同更新記錄會引用呢層回覆
更新記錄 (2021-4-30更新)

1 II XQ-AT52 / 5 II XQ-AS72
原廠最新版本 58.1.A.5.159 (4月版本,涉及解決CPU鎖頻問題嘅重大更新,連$20000嘅Pro都升咗呢版)

(5 II) 58.1.A.5.55 (3月) - 2020/04/30 落後1版
更新內容: HR小金標回歸

(1 II) 58.1.A.3.87 (2月) 落後2版

10 II XQ-AU52
原廠最新版本 59.1.A.2.62 (4月)

58.1.A.3.87 (2月) - 2020/03/12,落後1版
更新內容: Android 11

1 J9110 / 5 J9210
原廠最新版本 55.2.A.4.110 (4月)

55.1.A.12.28 (12月) - 2020/12/23落後4版
更新內容: -

XZ2 / XZ3 H9493
原廠最新版本 52.1.A.3.137 (11月)

52.1.A.3.92 (9月),落後1版
更新內容: -
國師lm
LM
我發覺我開每個新po,10秒內都會有一個負皮
好奇係邊位ching咁無聊同埋我得罪你啲咩
睇開D啦
我唔太介意,但好奇
妒忌你靚仔

最重要呢張圖唔搬
不了,本身麻麻地鍾明軒
除左白卡仲有邊個
唉 點解單向block都阻止唔到佢睇po
呢個機制唔得
唔好理佢了
話說呢幾日見多咗人拎Sony機
不過都係1仔
咁介意人地用咩機做咩

唔撞機咪仲好
唔覺意望到
見到有人品味同自己一樣開心啫
你識Sony入面員工就有code

當年我5399就買到1仔

想做孝子嘅人
夠budget又急嘅建議揀5ii
夠budget又唔急嘅建議等1iii/5iii
唔夠budget又急嘅建議揀隔離廠
唔夠budget又唔急嘅建議等10iii

10ii呢部用emmc又得4gb ram嘅機,買咗多數變不孝子
品味電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞