[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (77) - 1 III即將上市 | 更新兩星期內到 | 白卡勿入

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
唔係同一班人轉左名咋咩
係呀
三月中官方收返自己做呀嘛
(One Sony
內部運作唔知啦但名義上就肯定係官方自己做返

同埋聽返啲feedback都唔錯
更新記錄 (2021-5-7更新)

1 II XQ-AT52 / 5 II XQ-AS72
原廠最新版本 58.1.A.5.159

(5 II) 58.1.A.5.159 (4月) - 2020/05/07 同步
更新內容: 修復CPU大核鎖頻問題

(1 II) 58.1.A.5.159 (4月) - 2020/05/06 同步
更新內容: 修復CPU大核鎖頻問題

10 II XQ-AU52
原廠最新版本 59.1.A.2.62 (4月)

58.1.A.3.87 (2月) - 2020/03/12 落後1版
更新內容: Android 11

1 J9110 / 5 J9210
原廠最新版本 55.2.A.4.110 (4月)

55.2.A.4.110 (4月) - 2021-05-06 同步
更新內容: 跳咗3版嘅Android 11

XZ2 / XZ3 H9493
原廠最新版本 52.1.A.3.137 (11月)

52.1.A.3.92 (9月) 落後1版
更新內容: -
旗艦終於同步了~
其實安全性更新我覺得唔需要急追, 大版本更新, BUG更新先要追
昨晚XPERIA 1刷回港版了, VOLTE LOGO回歸
刷來刷去唔辛苦咩
我電話冇咩野裝, APP DRAWER得1版
一般1小時到就可以由0-100完成, 刷完, 裝番常用APP, 搞番設定就可以了~
所以你們一般OTA大版本更新遇到既問題我多數沒有
我都冇
所以有時見到大家有嘅問題都幾頭痕
根本冇經驗

儘管睇下1 IV會出咩招
我係完美主義者, 喜歡個ROM夠乾淨, 呢方面我喜歡SONY多過SAMSUNG
不過SAMSUNG更新有下放功能, 照顧舊旗艦呢個做法我又好喜歡, 好盡責任, 係有限既硬體前題下盡量提供更多功能及改進, 我係欣賞
其實sony都冇咩新功能可以下放
得photo pro同battery care?
但photo pro又唔係一般嘅app
我最期待既電動ZOOM鏡終於可能有, 實現無損耗變焦, 解決中間段模糊問題
samsung新嘢通常第一年係白老鼠
小心服用
battery care都好啦
或者幫1 II加番個BASIC MODE
1仔本身冇PHOTO PRO就唔求咁多了
不過其實如果有心, 都可以寫個PHOTO PRO比1仔
梗係睇哂REVIEW先啦~
求測試藍芽整好未,開工中唔方便
同上個版本一樣
Sony: 冇,對唔住,買新機啦
終於有得更新 .159
今日唔屌 Sony 住
所以等轉會~或者買番N20U
SONY MOBILE HK暫時OK, 唔需要屌, 下次屌預計係暑假安全性更新甩底 or ANDROID 12更新果陣X1 II甩底
Why not 年年換機
覺得浪費, 通常用2-3年先換
其實計埋trade in 同兩年買一部新機差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞