你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
大家還在嗎?
我真係做到好想走
但經濟令我無呢個勇氣
發夢夢到跟開壇野爆鑊
明明撻左落床準備訓忽然腦海閃過左可能會遇到既伏
然後成晚失眠 但失眠個晚係星期日
試過成個dept一齊照肺
壓力大到甩頭髮
same here
我都冇勇氣祼辭
明明唔想諗起返工嘅野, 但腦海就係不停咁閃過返工D野
一諗起可能會中伏就勁驚,心跳加快
日日都好驚比客屌
晚晚收工都忍唔住喊 仲試過panic attack
失眠 冇胃口 心悸 好驚返工
結果裸辭左
工時長,壓力大,所以瞓覺都夢到返工
24小時工作
番過間細公司,manager臨到月尾就周圍鬧人狂篤數,同team有個女仔每次比人鬧完果幾日,就開始不斷要去洗手間,初時以為佢比人鬧完唔gur去蛇王,後尾聽番其他女同事講,個女仔成日霸住女廁個廁格,聽到佢係咁屙爛屎,就知道原來個女同事係頂唔住咁大壓力,每次一比manager鬧完篤完數就會腸胃失調肚屙
我之前返intern 個project 係出盡200% 力去做
之後畀我同事屌

佢話
返工做件野出嚟
正常都會因為好多唔同原因
會有好多compromise
如果我樣樣野都要做到完美
我遲啲返工好快就會爆煲收皮

佢成日同我講
Don’t go over the top

之不過我仲係完全拿捏唔到個平衡
新入職半年成個部門就辭淨我一個有個新嘅對上不過係個2世組廢柴肥仔

依家成日夢到翻左office同落site 訓著前都係啲工作畫面
佢講得啱
直接開個下屬波啦, “你咁叻你嚟做啦, 我唔撚做,屌你老母仆街”
上手走左,執緊佢個手尾,搞唔掂就要輸過百萬
我都係太上心
4月加得700蚊
月薪先高過個唔係專科嘅fg 入職個價2舊水
而家每日翻九OT到至少十點,成日星期六日加假期都要我翻,翻工嗰陣成日耳鳴,朝早嗰陣搭車心口痛,成日以為電話震緊,見到有人打黎會好驚同標冷汗,個腦成日都一片空白,記性越黎越差,成面爆晒瘡,冇晒胃口

試過有一日狀態好差,無端端老細揾我入房叫我講下你最近學左啲咩,佢講左句:「其實你知唔知自己做緊咩?」,嗰日真係頂唔順係喊左出聲,翻工嗰陣成日諗不如試下打支科興睇下死唔死得去
我個情況暫時未去到其他巴絲咁嚴重我都唔知我而家算唔算壓力大
我每日臨開工或者啱啱開工嗰陣都會肚痛,但又唔係要去廁所嗰隻。
最近比較忙加上自己又手腳慢驚做唔晒,所以lunch都唔敢去食飯繼續做嘢,可能因為咁搞到有陣時好想嘔,去到夜晚食全日唯一一餐嗰陣又唔係好食得落。
每晚臨瞓之前都好擔心第二日狀態唔好,做嘢會慢、個腦唔清醒、會做錯嘢。
老細成日叫我個名,叫親都係有嘢要比佢話,搞到我而家一聽到自己個名都好驚。
fg 返咗呢份工唔算耐,但係已經唔知自己喊過幾多次,搞到屋企人都好擔心我
我都唔知咁樣叫唔叫壓力大
比人老屈食十萬蚊死貓日撚日係度恐嚇我,嗰陣嚴重到個腦只要諗起返工就會肚柯,夜晚係屋企睇睇下電視都會心慌
係咪姐係保險狗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞