你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
媽媽唔好唔要我
甩頭髮 無胃口 搭車喊
緊張導致腸胃問題
做自己最鍾意嘅嘢都無晒心機

夢見公司嘢訓得好差
最近夢見俾上司問我當初做咩入嚟做
喺夢入面講講下大喊喊醒咗
你入到有d規模的公司,真係會reference check,我試過見間投行,要我交足咁多年既reference,冇既要打返舊公司拎返,唔好以為真係冇人會睇

關係太差,佢唔比你,情願當自己果一年進修,如果份工做得耐,點都要r返份工作證明
個胃變到好差 長期無胃口 有時會抖唔到氣 身體仲有其它問題 但永遠同人講好想辭職 都無人支持
父母期望好高 會成日同我講我辭左職我第時一定食硬屎明明好唔鐘意而家既生活 但又覺得冇第2條路
久而久之個人變到好燥底 會成日好怨恨所有野
冇胃口食野,返工喺廁所喊,每晚都失眠,體重跌左10kg都有,仲做到有埋情緒病
辭職之後即刻變左健康人生做返個人
翻翻下工暈咗係枱面度
醒返嘅時候有一邊嘅耳仔冇咗50%聽力
我當初都係因為呢個原因辭職
會踎咗係街郁唔到連細力吸氣都勁痛
頂唔順,即場入廁所打飛機
出trip
最遲走 最早到會場
隨時on call, 夜晚瞓唔到,精神緊張
所以我如果無 ref letter 下一份 就唔會見太大公司
一係唔apply
好老實唔係份份工都有齊 ref letter
人地唔俾你就唔俾你
就算俾你, 你 apply 個間公司都會打電話去舊公司
到時咪仲死
舊公司一定唱衰你, 所以咁嘅情況下有無都無分別
每朝鬧鐘響前大概20分鐘就會扎起身,之後訓唔番。訓前會不停諗不停驚聽日番工會有咩突發野應付唔到 就黎壓力爆煲,呢排每日OT 差唔多2粒鐘
由朝做到黑冇停手日日係度做
做足十一個鐘
有時OT真係番屋企訓得六個鐘又要再番CLS
然後上司成日唔顧你工作量都照塞啲野比你做
哇屌真係做到隻狗咁都仲可以催我先on9
明明workload同部電腦都唔成正比
但做嘅野可以比正常人多三倍
仲要個個同事搵你幫手咁款 係咁行埋嚟問問問 當正神仙
而家做到個人炆又甩多左頭髮 勁大壓力
你老細跳極都未死個下好嘢
以前次次黎m都好準時,返份新工壓力太大遲黎左20日
一resign完就正常返
又撚新會然 依篇野有無廿年?
發夢夢見自己返緊工
返工個程車冇啦啦喊,我自己都嚇親
做做下嘢好緊張,心跳加速
其實我幾鍾意而家份工,啲壓力都係自己俾自己
成日擔心自己做得唔夠好,好想再做好啲
最慘係太上心
結果4月加500$
試過因為公司張檯比例唔好
搞到頸椎發炎發到心口痛
個下以為自己就死
每日放工返到屋企只係想匿係張床到
成個人好down 冇生氣
辭職一個月 日日做yoga 冥想先reboot返
叫似返個人
Reference letter冇都好,工作證明係一定要出比你,由幾時做到幾時,正常情況下都會有,冇既話反而會咬住點解冇,果陣我比個hr咬住我其中2年點解冇工作證明,跟住打返舊公司拎,好彩搞我條柒頭走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞