你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
冇價值既人先要捱
唔好信
我自己而家辭都擔心短時間 (三個月) 都未必搵得倒.....
我又請唔倒假去見工....
佢係cut位先畀人轉 多數都係唔順眼嘅走先喇
成個月收工坐巴士都會喊 有時會係屋企樓下喊多陣先上屋企 驚屋企人擔心
試過有一段時間個心好似會停幾秒 抖唔到氣
亦會好易就頭痛到嘔 真嘔
晚晚都發夢公司野...

而家轉左工 真係唔明以前死捱爛捱為乜
心悸
一訓醒就feel到個心跳得好快
仲有即刻諗起返工嘅畫面
放工上咗車會無啦啦喊出黎
就算放假出街都好驚
fresh gard第一份
果陣搵咗一排工先見得成呢份 唔敢轉
身邊啲同事個個做到8點-10點半先走
我見我fresh gard得萬3蚊咁緊係留半個鐘就走啦

一嚟上手係走咗一排 啲嘢無人緊就爆
我Fresh gard又唔識 問人啲同事都唔得閒
做錯咗幾單嘢要人幫留咗壞印象
返去9:30開會比老闆鬧 鬧到10點半出去到比客鬧同催嘢

每日都好唔開心 第一份工就咁
以為呢科出面其他工都係咁
日日搭lift鳩叫 上天台喊 好想係天台跳樓死
個人塊面變到勁黑 返到屋企都係係床喊

終於過咗一年可以彈出去搵工
比個仆街老闆兇我要清哂啲嘢唔係唔比Ref letter
結果最尾都係每日留到10點半先走

到而家都對呢行心存恐懼 純粹唔知可以轉邊行
前排因為公司上司太仆街所以想轉工
個排收工會嬲佢嬲到喊
之後in左間想入既公司 in得差結果無回音
跟住就好驚轉唔到工 又大壓力到爆喊

好彩最後都有其他offer脫到苦海
以前係big 4做
每日平均收三點am
星期六日都要做
仲要番大陸一番番成個月
初初入職每日12點凌晨都落樓下喊
每日放工塔的士唔知為咩
望住五光十色既霓虹燈,享受半刻既寧靜
第二朝再起身番工

做到有d燥底成日,抗壓力好低,遇到爛數/西客
就剩係識抱怨唔識解決問題,放左工都好似強迫症咁不斷諗番工作既野

依家離開症big 4,精神上個種燥同強迫諗工事到依家成年都仲係咁
正想召喚你出嚟
返工真係唔好咁清醒
放工想嘔
發夢
對白
get out!!!!all of you guys!!!otherwise, I will fire all of you!!! All get out!!!!
之後醒左 仆你個街
最大壓力係要對住隻千年老妖
發夢同個客開會,傾撚完訓醒以為真係傾撚左
鬼?
家陣 Ref letter 係無鳩用
通常咁樣我都唔會理佢, 臨尾虎頭蛇尾就算
唔撚俾咪唔撚俾, 我連 公司 ref 邊個都唔撚寫入 cv 度
既然公司咁憎我, 你俾 ref letter 我裏面的內容都唔慌好
所以有 ref letter = 無
大壓力到每次返工前都好驚好唔想返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞