你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
之前有個同事好hea
結果成team人要OT幫佢執手尾
我地為左防止事件再發生
就對project好上心
做埋佢個份
係為左唔洗再OT/ 做錯野要做返轉頭

我覺得最大壓力係有豬隊友同事
試過連續兩個月都同樣時間4am突然醒咗..
大project都係學野既機會
加油
audit too
其實由原班人馬A1 踩上去嗰班人好勁
行路會好辛苦 心口好唔舒服
要行得好慢 會暈 有踩空感 心口拿住拿住
要深呼吸住行 5分鐘路行廿分鐘
發夢中夢 係張床瞓緊 個啊頭打黎屌鳩我仲未見人 然後嚇到成個人責醒 個心跳得勁快
一個人做三個人嘅野 日日忙到癲仲要睇住班細
壓力大到放工都諗住公司嘢
每日起身返工都想喊
試過換衫準備返工嗰陣企喺窗前想跳落去
頂唔順 覺得終有一日會真跳落去 裸辭咗
最多都係試過喺啲客面前爆喊
留名今日遞信
長期訓唔好,會頭痛
日日都好緊張,有會開更緊張
off work都放鬆唔到,坐立不安咁
因為d野做唔曬

俾人話慢
然後又俾人話點解你留到咁夜ot
姐係勤力d幫你做都有聲出
保險絲
生蛇
啲野做唔切
又成日俾人捉去開會
開會又俾人追問啲野點解仲未做完
仆佢個街開緊會又點做
夜晚公司又無冷氣又焗
返工時間又去哂開會
可唔可以講下會轉咩工 我黎緊都做audit狗 都係諗住試一試
audit 9?
做trading middle office,成條team壓力都好大,食飯去廁所都無時間。。。

阿頭係兩年前壓力大加腎結石出事死左,被迫接手條team
之後有同事太大壓力每日心跳200,最後發現佢動脈阻塞要做手術。。。又有另一個同事25歲入左一年都無又腎石。。

再有一個同事學嘢學到甩頭髮加最近中埋cancer

而家日日求d同事早d收工同準時take lunch,wfh仲有時偷偷地login。。。
老細明明係control freak
又懶係比你揀咁
揀唔啱佢心水就癲9左

明明做circuit design
個老細連加多隻resistor parallel會減半都唔知

係呀話緊你呀 Lewis Lai
唔識manage唔好做manager啦
半夜澤聲左
簽唔到名係咩玩法
心路歷程係點
訓教又諗 發夢又諗 weekend又諗
有時飯都無心情食
成日個人好唔開心

我係返緊實習,但start up 公司,之前真係好多野做,成日要做到夜晚九點十點

我日日都好唔開心,好想放假,睇下心理醫生
點解我咁廢
初頭好認真努力去跟

後面發覺收咁既人工唔值得付出咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞