你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
轉左工, 好唔慣新公司環境
好辛苦, 每日都唔夠訓
返工早左一個鐘起身, 夜晚又要早訓, 撘車耐仲要食飯時間少
D同事成班老屎忽
D客又係老細班FD, 做任何事都要勁小心
一諗起返工就心跳加速, 仲要日日都好倦唔夠訓
而家日日都想自殺
節目 星期五晚10點半出街 星期四晚都未剪好
長期失眠 要飲威士忌幫助入眠 但4-5點會彈醒 一醒就出晒汗 頭脹頭痛 成兩個月都係咁既狀態
最近返工長期右邊後腦較下位置勁痛(右耳後D)........
試過返工9個鐘痛足9個鐘.......
放工後仲要讀書自修,再加上想轉行要求職
所有野加埋休息唔到,搞到好辛苦.....
fresh grad, 做cs/cashier
新場開張大約半個月
counter得我同另外兩個輪更替
唔夠同事應付日常事務/處理投訴 (甚至要一人大軍對d客)
忙到我嗰經理壓力爆堡早退+ sl 一排

驚到左暑假仲係冇人手就忙到pk+可能會走人
同埋份工返五日(唔係星期1-5)/做10.5hr

中到應
日日都諗想quit,成日因為辛苦而係位到眼濕濕
冇可能生濕疹既我都開始生左少少濕疹
我份工冇大家ot咁勁 最盡O到8點前就收得工
但返工既時候個人係勁精神緊張,放工又會keep住諗啲野
workload又大(1頂2-3個)
其實調部門呢個時勢無炒已經好好
鬼剃頭
凌晨一兩點收工行返屋企嗰陣時男人老狗一路行一路喊,
之前差唔多真係搞壞咗身體
而家轉咗行舒服好多
之前係邊行
電影
由以前不嬲冇咩點試過胃痛, 到而家個胃開始痛
腸胃差左勁多
少少野就好易想喊, 睇D明明係開心嘅野, 但就唔知點解好想喊
放工一靜落黎冇野諗的話, D工作會自動喺個腦度閃過, 個腦就會自己喺度run工作D野, D工作會自己喺個腦度playback
一到星期日就好唔開心
一返工就嘔
恭喜對自己好啲
有病真係手尾長架
東家唔打打西家
咪遲少少先買 做到有樓又點 冇命享仲慘
健康第一呀!!
原本好哋哋,係呢一兩個禮拜會失吓眠咁

壓力係大但係又未去到其他巴絲咁,最大問題係做嘅嘢同想像中有啲出入
健康真係最重要
抖下先啦
日日睇新聞,想自己棟大廈有人中招,要隔離14日
做到有胃病,就嚟生cancer
啱啱升職比人安排自己一個睇忙舖
可以隨時係舖面喊出嚟
之後調咗去間靜舖要返一年先識應到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞