你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
人工越高 壓力越大
因為份工既nature唔岩自己 自己好內向
偏偏份工就係坐branch對客幫佢地申請野 一入職唔識好緊張 一緊張就錯 俾同事嫌同要佢地執屎
有咩投資心得?財務自由退休未?好想退休
你要諗下最多咪辭職唔做洗咩咁大壓力, 做錯咪做錯
我曾經試過瞓緊覺講嘢,我話份文件唔係我度醒咗嗰陣時我老婆先話俾我知,喺香港做嘢壓力大到爆炸自從離開香港之後就輕鬆好多
same 出係腰位 唔撚洗訓
有個同事試過出疱疹,生係塊面到
有驚恐症
聽到心跳,focus唔到,呼吸困難
初初返工連outlook都唔知係咩
自己好得閒無野做,但要扮工果下有壓力
本身天生濕疹 試過一次轉工 因為轉變太大 人事環境做野都係
頭1個月又忙又唔識 但又要咩都頂硬上 又會做錯 番到屋企沖住涼喊
之後狂爆濕疹 人工拎哂去睇醫生 都未睇好...最好諗過再係咁第2個月要QUIT 但最後慢慢做適應直到而加
長期失眠 太大壓力自己辭職走
係枱頭整個check list同進度表,做左就tick,咁就無咁易做漏野

我初初都只係用腦記
後來太多proj記唔晒就整check list
即刻所有野清晰晒,完全唔怕做漏
呢個idea好好
真係要寫低
唔好太高估大腦既記憶
咁似我
我前排都係咁生蛇
個醫生都係咁講
試過日日OT 想清曬啲工作,之後發覺跟本清唔到
既然係咁,宜家索性唔撚OT
成條Team啲人要我買飯食又唔講自己想食咩,要我幫佢哋揀,揀咗啲佢哋唔想食嘅就屌鳩我,搞到日日食lunch都好大壓力
我生係額頭同眼附近
由眼球後面痛出嚟,完全完全訓唔到
成晚典黎典去
老闆(女人)平時做野chur我chur到仆街
佢問我做咩會咁
我直接答:壓力太大(其實我都係跟醫生講
又唔洗嘈嘅
個個都係咁捱出黎
訓覺都諗住公司野
會無啦啦喊
最後裸辭,一天都光晒,成個人重生咁
蚊型公司全部人一間房
閪老細成日鴿實我個電腦
佢favor 第二個同事
成日針對我

諗翻都好唔開心
性無能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞