你翻工最大壓力試過點?

772 回覆
776 Like 13 Dislike
之前做廚房成日比人催單
訓訓下教會有比人催單嘅幻覺,每日訓三,四個鐘就會扎醒,極度難受
身邊既人覺得我痴左線
多謝你
夜晚訓訓下起身柯嘔
身體差到入廠仲要俾人叫起身做野
老闆日日係到鬧
發夢都夢到做緊野 4點幾自動醒訓唔返
果期大家都忙到核爆
6點半已經收到公事電話

最後捱唔住quit
換左間明面9-5 但無打卡系統 你懂的既公司
訓訓下又半夜醒
試過當住全公司人面前喊到收唔到聲。就在5日前,被上司講左幾句,喊到收唔到聲。
覺得心口那住那住 透唔到氣
一晚醒幾次 無時無刻都諗起返工嘅嘢
遇到唔公平嘅嘢覺得好氣憤 但又無力解決

睇到大家嘅留言覺得好心痛
其實健康真係重要過一切
覺得自己身心準備崩潰果下真係要諗下
到底呢啲閪工繼續做落去值唔值

工作 錢 唔係人生嘅全部
真係捱唔住嘅就quit撚咗佢搵過份
千祈唔好咁傻去做傻事
啲瘡係好似好多粉刺啲閉合性暗瘡,生到密密麻麻無乜膿頭,好似响好底層發出嚟但又幾星期都唔會熟咗謝咗,就咁搽暗瘡膏都唔會好返

開頭睇浸會皮膚科食四環素,但太貴,上網爬文好似話副作用會食到牙永久發黃,但個醫生乜都無講,睇咗兩次無再睇佢,因為治標唔治本同埋勁貴,後尾上forum爬文,話旺角(好似旺中)有個姓陳既男醫生有得醫暗瘡,佢收費叫相對平好多,食A酸,有隻Roche同另一個平啲藥廠揀,我揀咗平嗰個食,逐粒藥計錢,仲按你體重去定個份量,要食哂成個療程,未食完已好咗一大半,但療程期間要做好防曬同擔遮,盡量唔好曬太陽,成年人先嚟生啲恐怖瘡,好返之後毛孔都好大,皮膚無以前咁鎖水,又油又乾
低人工開心+比親戚寸你冇出色冇車冇樓 VS 高人工壓力大但可以買車買樓寸返人。

你揀邊樣?
24小時on call ,有客打俾你,幾點都要出去
利申:試過凌晨3點幾返左去Cwb
已經學識咗返工唔好太上心
人工包返工嗰陣比腦細屌
收工理得佢
四五個月都六七點起身
長期諗住堆野
今日又上班翻工,琴日又收工通知話又調走我

壓力大到差d爆血管
Wfh當no pay leave

咁咪唔做
香港工作文化數一數二差
咁你有冇計過食藥食左幾錢?
同個e生㕵中幾多樓?
日日屌晒老母已經要裸辭啦
我睇嗰個係陳榮杰醫生,我早就唔記得個地址,啱啱goggle返,係响旺角中心一期808室,你可以上網揾下,好似要預約

我唔記得總共洗咗幾錢,只記得平藥廠每粒藥嗰時係1x蚊(因為正牌藥廠Roche仲貴要差唔多40蚊一粒藥),我揀最平既功效差唔多既食,藥既份量係斷mg乘你個體重計你成個療程要食幾多,由低份量開始到高份量咁食,我由10mg開始食到60mg,我食咗近3至4個月,總共洗咗都近4千左右(實際銀碼唔記得),你預每個月budget 1500蚊左右(而家我估要2000蚊+),隔太耐價錢我唔太記得,但佢一定平過私家皮膚科,同埋個醫生每次都會同你影相記錄低食藥進度同皮膚狀况,每次覆診都會睇返上次既相去對比,私家醫院或診所啲皮膚科醫生趕鴨仔咁收完錢唔理你,如果我早啲識睇佢就唔洗哂冤枉錢同時間

我一開始係睇完浸會皮膚科兩次,轉咗睇過葉鵬舉,呢個係皮膚科醫生,但一直唔肯俾我食A酸,睇咗4至5次拖我症,浪費哂啲錢同時間,最後上網揾下料先揀咗陳榮杰,最後ko咗啲暗瘡,佢唔算係真係皮膚科出身,但佢真係幫到我

我洗既冤枉錢仲未計中間睇咗另外兩個垃圾醫生,陳醫生係我睇到第5個醫生先搞掂

食A酸都有副作用,你自己要上網google下,有人食完皮膚變薄或者變咗有濕疹,但我無,so far覺得A酸最快

仲有個男醫生舊同事話幾好,以前响觀塘廣場開診所,佢真係皮膚科醫生,會肯用BHA藥膏,呢個醫生以前收費都平同埋好用心,但而家發跡之後診所搬咗去港島,變咗收費都幾貴,試過同同事提起皮膚科都講起話佢幾好,個醫佢本身皮膚仲好過啲病人
但你醫好左暗瘡,返工壓力又大返唔唔會返發?
唉,好慘ga,個上司nitpicking同micro management,連send 個email都話file size太大,仲要覆返email話自己有錯,每日都會揾啲嘢話你,唔係疫情伏工太多的話,我一早裸辭咗,而家又被人搞到要睇醫生,總之黑仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞