到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
隨時嗰條友係連登仔,覺得自己人生贏家梗係唔應門
我都差唔多
樓上每年夏天都冷氣機滴水
投訴過比看更聽 有時就話提咗佢 冇時就話佢唔開門
去到自己拍片比房署投訴 佢又話整好咗
但過一兩個星期都係照滴
點投訴都係冇用
鄰居方面真係睇你好唔好彩
我同屋企人住公屋 啲鄰居都好nice 地方好乾淨 冇咩噪音
反而搬咗出去住私樓問題多多
有得揀有能力喎
智障問題
住公屋就係貪慳到錢 有錢仲洗撚慳
你唔知公屋有富戶?
大把有錢既人會諗點慳錢 無錢既人係連慳錢都冇資格諗
富戶富成點
而家一千萬都唔叫有錢
半億身家仲住公屋就on9

1千個真心唔叫多,但有d基層每月搵得皮幾嗰1千個對於佢地就好多,理論上有1千個算係公屋富戶,但其實約莫都係兩層一般面積私樓嘅級別,關鍵係佢每個月搵幾多,如果佢搵得尚算ok, 加埋有兩個物業收租,咁收入就唔算少,公屋嗰幾k租金當跌咗都冇乜所謂,呢類係發展型,一日唔交返間屋出去,佢都仲有機會買第3第4層樓,另一類半退休型,揸住1千個止步不前,咁其實嘛又係同正常人冇乜區別,但點都好,做某一條邨入面最有錢嗰個成就感會大好多,出到去幾球嘢私樓嗰d,持有人分分鐘係上市公司董事求其買嘅其中一個竇
租金佔月入幾個%,剩返舊錢鐘意做乜都得不知幾正,公屋區又冇咁多人爭車位,養車都唔駛咁苦惱
你會被人話係fake news
好似係鋼根熱漲冷縮嘅聲音嚟
公屋入息上限要超過成5倍先會畀人趕
否則交雙倍租就得
3-4人家庭月入100k都唔會畀人趕
租樓同公屋比較就屈就住公屋先算
我朋友一家四口自娘胎出黎就住公屋
啊哥讀完大學做engg仔留係屋企間公屋住儲錢
佢屋企又好唔使畀家用,交返公屋租金就得
三四年後就儲夠買左yoho
一層2x戶 等𨋢等到仆街
繁忙時間層層停 連埋等𨋢搞10分鐘先落到樓
又見到巴打
我個人認為住公屋根本係對人生最大既懲罰 完全唔明點解竟然可以有人吹奏公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞