到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
你無錯喎
正常人去咗啦 仲公屋私樓
點會唔關
樓宇供應、公屋供應量
居屋供應量
首置、印花稅已經全部關政府事

香港樓又貴又細完全係政府政策造成
有樓人仕成日以為係無樓嘅人唔努力
事實係正常有份工就應該有個人道又安全居所
買又好租又好
呢個先算係贏家, 你睇下佢笑得幾咁開心

點解你覺得追唔上樓價呢? 你只需要做按揭做9成就得
你的目標只係一成並唔係full pay層樓

就算買500萬樓, 只係50萬+ 雜費, 約70萬
情侶1個月每人儲1萬, 3年已經有72萬夠上車

再講你假設樓市會再升,咁追唔到樓價更加諗辦法買!
何來的9成按揭 你估係人就得?你500萬6,7成就易
咁當然唔係任何人都得, 但雙方搵超過2萬蚊的情侶一定可以做到

自己一個人買樓好撚難, 但一對情侶並不困難
真,平租就應該好好利用呢個優點,增值上私樓,唔係成世住公屋覺得好好運。
證明你無買過樓。首期唔單止10%+雜費,仲有3%印花稅。仲要計銀行估價不足個陣要抬錢上會,個度最少80萬。

人工中位數都只係18000,你講到生活所需好低咁
5球樓
首期50萬
印花稅3%, 15萬
經紀佣金半佣 2.5萬
律師費 8千
按揭保險費, 再供返落去
銀行估價不足, 基本上3~5%內都估到,還有冇人叫你買咁貴
約70萬有找, 當然重有裝修等雜費未計
但70萬的確係買到5球樓
就算你所謂的80萬, 都係差半年儲蓄吧

人工中位數的確只係19000, 但2021年專上教育中位數係28500蚊
專上教育中位數高係少數專業人士拉高條數,以家通街都大學生,根本唔係個個人工高。

樓市問題係薪金增幅追唔上通脹。要儲首期,條件係伴侶穩定,但拍拖不穩因素咁多,儲80萬唔係一件易事。

加上500萬樓愈黎愈少,儲得黎樓價又升。
中位數唔係平均數, 正確情況下拉唔高
再講個pool入邊包括有大專生

我只係講出, 並唔係無可能的事
有儲蓄就有機會, 無儲蓄就算跌樓價由500萬跌到300萬都唔關佢事
正如你所講,儲得黎樓價又升,咁你都睇好後市,咁就更加要買樓
好多人僥幸拎到公屋之後就唔會再有向上流既動力
住屋問題係最大既壓力來源 尢其香港地講買樓已經係人生必需既一部分 加上樓市不斷升 買唔到既人怨氣積累左負面情緒 但當你好輕鬆咁解決呢個需求之後 好多人都唔會再有要買樓既諗法
拎間公屋換居屋,再賣左佢換私樓,完美操作
有1-200萬
人工低,冇資格供,過唔到壓測
人工高,過到壓測,唔會供到塊田咁
反而個諗法應該係拎到公屋,好運在可以平租,令你有幾會儲到或者增值上到私樓,買樓嘅諗法真係要一直 KEEP住。
巴打又有新料
公屋同私樓既分別就好似女人咁

外表靚唔靚
內籠大唔大

你有本事,咪搵個靚既又大波囉
無咁有本事,一係要靚,一係要大波
無本事,咪要又醜又細波

但人無本事又要話女人都係閪一塊,養個細波醜女慳好多錢,慳返黎可以買其他奢侈品先係贏家,真係好難理解
睇落似係你無買過樓多啲wor
雜費未計埋稅囉
銀行估價唔足,差少少基本都估足比你
差好多重做水魚?
如果人工中位數就買到樓,真係連譚仔阿姐都買到樓,邊有咁易
大學生正正常常做幾年嘢,人工點都會加到2xk啦
兩條友,儲五年錢,正常真係唔難上車
其實邊個年代都唔會畢業一兩年就買到樓㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞