到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
對面海邨已經可以

冇人叫你同鄰居交集
係鄰居影響到你
由朝到晚鑽嘢dup嘢 睇下你點訓
得閒有痴線佬係你個層大叫 一出門有白卡佬揸住把菜刀係你門口行
入lift一陣老人家臭味 汗味屎尿味都有
你有經歷過定統計過?
呢到我諗可以成村公屋住覆你:我住咗xx年,冇乜特別

再講多次,講得公屋係贏家呢句說話d人唔同你心態,佢地只係諗性價比,內裡住得o唔ok、地段、同自己能力有冇得選擇。
你講笑定認真呀
住公屋個d緊係唔會咁講 但住私樓個d會呀嘛
你知唔知幾多人想買樓就係為左鄰居質素 你可以講到極少數人考慮
咁咪要對比返公屋既鄰居咩質素囉
依家咪講緊樓上左右隔離有機會影響到你訓唔到
咁內裡仲點ok呀
我覺得出世以黎住公屋係置富嘅第一步
佢話唔俾曬高過露台,俾人通街望到屋苑胸圍底褲四圍飄掛
冇話唔俾掛衫喎
係唔俾你係露台潛建整個高架掛衫咋
屌,咁咪姐係公屋仔互片,你私樓會care公屋係咪人生贏家咩?你又唔會住公屋。

咪就係心態唔同,你憑乜judge人,人地覺得公屋係人生贏家個point係基於性價比,你係要駁就駁呢個point。
新公屋間格實用過普通私樓啦,光厠又梗廚。
屌你都on99 關公屋仔互片咩事
依家咪將公同私樓既各樣野比較囉
我公同私都住過 點解唔可以care
人地覺得公屋係贏家係得性價比 係佢唔會睇埋大環境姐
佢個人唔計就全世界唔洗講?
你條數點計出嚟搵咗多住到公屋?
屌,你真係好冇邏輯

人地都有腦,你講d嘢人地唔知。
事實就係人地縱使係知嘅情況下,都覺得性價比呢個優點cover到其他,你要攻破佢,就要用point去反證返其實cover唔到。

就正如有人考慮凶宅貪平,有d人好驚,點都唔諗。
定義做幸福美滿健康生活
住香港就已經輸咗
有錢個班點輸
日日半島飲茶 lunch食米芝蓮三星 行完名店 再食個fine dining 夜晚司機車返去豪宅訓教
幾個point你可以mark低
1. 公屋用料唔差
2. 公屋間格實用
3. 公屋管理費平
4. 私樓一樣有白咭佬
5. 公屋鄰居有人情味好多
7. 公屋好多結構都好有特色

結論: 公屋仔獲得完全勝利
唔係
租唔計啦,
租下法拉利唔通就入到車主會咩
你講緊呢班人去到全球任何一個地方住都冇問題架啦
我講緊唔計佢地
無啦啦自貼咁有趣
私樓相對人口密度低,接觸到奇怪人嘅機會相對少咗。投訴會有保安公司跟進,屋苑亦有晒閉路電視。唔講專業/知識呢啲,因為私樓亦會有人品差嘅人。之前隔離屋放狗係人地門前屙屎,投訴咗之後都無再發生過。

而且屋苑有公園,會所,泳池之類,感覺隔籬鄰舍都會熟絡一啲?細細個落公園玩,去會所參加興趣班,細路仔都會識到一班friend , 媽咪都會同其他媽咪傾計,班菲傭更加唔洗講,日日煲電話粥,約埋一齊去超市買餸。成日都係菲傭話俾我知其他人嘅是非
吓,公屋用料仲靚啦所有野完勝私樓啵
你去過上流社會d party就知,個個話自己住咩半山咩獨立屋,我只會講一句我住屯門友愛邨,係會成個場靜哂無人再challenge 你,因為用料根本無撚得比
有乜所謂你話我去發夢就怕姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞