到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
以前聽好多人講 住公屋就係人生贏家
自己住個陣都冇咩感覺 因為冇可比性
但搬左出黎先知其實鄰居質素真係差好遠

痴線佬變左基本野 唔住係你附近係你好彩
私樓唔係冇痴線佬 但機會率相對低好多
又唔會咩人都可以入到你幢樓

其實連衛生都係 係公屋幾乎日日見到𨋢入面有垃圾 走廊成日有食物漬
後樓梯一定搵到啤酒罐

雖然公屋租好平 但係換黎既條件都差好遠
有朋友以前都想置業 但最近拎到公屋 佢話冇哂壓力好爽 應該一世唔會搬
想知有得揀有能力係咪真係都會揀住公屋
都喺一個住嘅地方,冇話咩揀唔揀

唔喺好睇得明,你自己住嘅時候喺私樓所以冇咩感覺,之後搬咗出嚟住公屋然後發現公屋質素差,喺咪咁解?
陳同佳先係人生贏家
輪公屋都冇佢咁快上豪宅
仲有私人保鏢包三餐
全部都係香港人埋單
有時住唔係淨係計屋內 仲有周圍環境
鄰居係咩人

我以前係住公屋 依家搬左出黎所以先覺得有比較
仆佳仔殺人犯好食好住 係香港先會發生
私樓都要睇幾大間架,大間又供到隻狗咁 要節衣縮食

住100尺龍床盤,我不如住幾百尺公屋,留返啲錢去玩好過
租金大約差10k per month, 睇下咩區

睇下呢10k 可唔可以補償到公屋嘅缺點

如果另一半唔mind,會揀公屋, 多10 k per month 真係爽好多
以下為半夜12點至早上10點發生
鑽牆 揼野 拉移木傢俬

以下為夜晚8點至3點發生
女童瘋狂尖叫+喊(家暴)
唱k
打機歡呼聲
board game party歡呼聲
睇鬼片尖叫聲
地下玩波子

去投訴係無用
報警都係無用
無錯
私樓都有大細
香港人都係低賤架啦
開支上公屋一定贏
問題係私樓個門檻太高
唔係公屋仔輕易跨越的距離

所以無咩好比較
真係咩
冇錢係冇得揀 但佢原本係有得揀 所以先好奇問下
之前見到有單話有個痴線佬對住人地門口吐口水
投訴勁多次都冇用 有片都冇用 話要親眼見先當係
直到有日房署派人去痴線佬屋企搵佢
比佢當面吐口水先扣佢分
新落成公屋就黎可以同私樓/偽豪宅相比
我老豆以前做房屋署
成日收到投訴啲道友 癡線佬伸手入去摸人隻腳
呢個case有得當面捉到已經算超級好彩
懷疑係因為近年黎多咗好多人搬走(買咗私樓/移民外國)+新移民入住
新移民好多都無道德規範 肆無忌憚 為所欲為
要有心理準備8成鄰居都係新移民同南亞人
唔係講笑 上過親戚新公屋個到 真係全部呢d人
細私樓(至少300尺)完勝大公屋
舊公屋就唔清楚,新果D公屋都執得好正,住户暫時都好守規矩,又有whatsapp ,FB group.講到尾,大家都知間屋得來不易,求個安樂窩啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞