到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
成日都話,你廿幾歲靠自己比首期買到樓既
真係有資格笑啲三十幾四十歲仲住緊公屋既人
但如果你只係靠父幹有首期 或者係住老豆層私樓既話
你只係比住公屋既人好彩 抽到支好籤
租私樓既就唔洗講添
唔知呢啲點解要笑人
我夠想出世做到住豪宅家庭既女啦 抽唔到呀嘛
得廿幾歲 啱啱出來做野 有樓就奇
次次討論公屋都扯到去鄰居質素,事實90%人都唔會同鄰居有交集

痴線佬同馬路意外一樣嘅姐,邊度都有,但你會唔會比人車死冇人知。

同埋呢d post永遠都係自負公屋仔互片,一班覺得公屋還好性價比就好過做樓奴嘅公屋仔vs睇唔起基層深信世上有所謂富人思維嘅公屋仔

事實上住居屋、私樓嘅人永遠都唔會住公屋,根本冇人care
所以咪寄咗你張相比佢
頂得順班痴線佬就係
勵乜志成32歲人先有連登FG人工,我有時都會FF如果老豆老母有高教育水平有樓有錢,我個人生應該會順暢開心好多,所以某程度上我都同意生仔要考牌
私樓睇你住邊啫
唐樓/雜嘅私樓
隔離左右間哂做劏房
咪 =公屋環境
個d係起樓質素問題
同鄰居質素冇可比性既

其實居屋可以當一個跳板
可以有向上流既機會 賣返出去都有錢
不過居屋好參次 有d起到有私樓質素 有d又起到同公屋一樣
係,我識戈幾個都係
上得新聞就即係少見啦
咁多痴線佬就唔洗上新聞啦
唔係有冇交集既問題喎
痴起線上黎唔洗交集你都會受到佢影響

痴線佬邊到都有 但佢住係你附近你就唔會咁睇
自己抽到就係,同老豆老母住就唔係
咁關你乜事?

講得住公屋係贏家係將居住性價比放係第一位。你住私樓、居屋一樣可以中,當然你又可以拗比例高d

究竟乜人先會care公屋係咪人生贏家,咪公屋仔囉

再講多次,呢d post永遠都係自負公屋仔互片,一班覺得公屋還好,性價比高,好過做樓奴嘅公屋仔vs睇唔起基層深信世上有所謂富人思維嘅公屋仔

事實上住居屋、私樓嘅人永遠都唔會住公屋,根本冇人care
曲定直
日日都有人死啦 點解意外死都要上新聞
睇你用咩心態睇
公屋一至二人單位都係百五呎
私樓係私人財產, 公屋只係租戶冇得比

今日我問你用二三千蚊租層環境係差d
但唔會比人趕走唔會點加租既公屋
定係比五六千蚊租間劏房又或者一萬蚊以上私樓會好d
都痴撚線 用住邊劃分人嘅等級
衰過印度種性
如果口口聲聲追求民主自由平等 點可以用呢啲嘢睇人

利申:住銅鑼灣私樓 唔係因為住公屋唔肯承認自己低賤 只係從來唔應該用呢啲野睇人
根本唔係拗 比例高呢個根本係事實黎

你咁講呢個世界所有野都唔關人事架啦
咁呢個世界邊需要討論呀?

唔係所有人一出世就住緊居屋 私樓
公屋轉私樓大把啦 住過公屋但已經唔再係公屋仔 都唔討論得呀?
公屋基本上你冇乜特別都比你住到一世
同出去租樓冇得一齊講啦
我認同比例高d,但我成段重心係想你討論返大方向

因為只有極少數人會以鄰居質素作考,大多係經濟、地段同自身能力有冇得選擇為先。冇人唔比你討論,但討論返最多人care嘅位先。

你有冇見人講,我覺得公屋係人生贏家因為鄰居質素好?冇啊嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞