到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
住邊隻最後都係訓果6X5呎
根本9成9都係 唔洗諗
每次講公屋po都有ching,好波
公屋仔好嬲?
窮人心態 咩都留住先 遲d有用
細至一個水樽都可以儲起
越搞越多野 但佢地會好滿足 當自己身家咁
好地地做咩走廊要加張凳

所以咪話睇彩數 無乜嘢好定奪公屋定咩樓型
大家死捱上樓都係想有安樂窩
如果間公屋係滿足到居住者嘅要求
人哋又住得滿意 無咩好批評
雖然公屋出事機率

私樓都會有爆屎渠啊浴缸穿窿啲鳩事
老母都係拒絕咗第一次派樓先有而家到呢間住
住緊千禧年公屋 但配置一流
睇人嫁姐
聽過唔少人夠錢都唔上車又唔升職
就係想係公屋交平租過一世
有人照樣結婚生仔(證明好多女都接受到)
有閒錢就供下保險去下旅行
然後用一百幾十萬裝修間公屋
其實我覺得 住喺邊都唔係重點
重點係你嘅人品 人品差住咩都係差
雖然有錢人住豪宅 但係人品差都係會冇人鍾意
雖然有車有樓 好似人生贏家
但係你覺得佢內心內心係咪真係開心?
講真一句係香港有公屋住已經算係咁話,地少人多有樓你住都好幸福至少你唔洗係出面挨貴租,我阿哥阿嫂之前出面租開萬幾一個月,係早兩年排到公屋先敢生仔,所以話係香港咁嘅地方公屋真係唔錯架啦

係香港地想買私樓一係靠父母,一係真係讀書叻靠自己買,如果普普通通一個打工仔想係香港咁嘅社畜城市買到樓真係天方夜譚

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞