到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
你就好彩啦
咁如果啊爸啊媽年代無樓一路都係租樓嘅咁住公屋好過一路租
好多而家買到樓嘅以前都係住公屋
住屋唔係淨係睇室內空間嘅
鄰里 衛生 治安 交通全部都影響日常生活
供得起嘅寧願買私樓都唔好住公屋啦
你估真係貪供樓過癮咩
真係你好彩 依家支那人住公屋比例太高 根本好難有守規矩
你係癲嗰個咪人生贏家囉
咁計返依家個租金比 一定係住公屋會抵d既
除非真係住正痴線佬樓上樓下或者隔離 如果唔係好難每個月比多10k以上

但有能力既人都會將d錢用黎買樓 換住好d既環境 唔會滿足住公屋
呢個世界,冇比較就冇傷害
連登公屋仔吹奏佢哋係人生贏家,其實係對社會嘅一種控訴,反映出佢哋對生活嘅一種冇力感,同時又拒絕承認自己嘅失敗
又未必嘅,支那人好識計數,利益行頭,好多都驚出事扣分俾人收樓,不過就真係無乜禮貌,反而D南亞裔有時見到面都會點吓頭
比幾多錢咪有幾多野
同埋d人冇公德心好難搞
伙數又多
喺連登就係
識計數同埋自己本身個人有冇公德/衛生真係兩件事黎
見過成條走廊有條朱古力雪糕漬冇人清同埋成日有人掉口罩係𨋢
呢d根本好難捉
都有d人話用公屋+拎多筆錢換居屋係戇居
知唔知1家4口住新樓500呎要幾錢?元朗國都800萬+,計埋利息900萬....一個金融風暴你點搞?
真...
住公屋最大問題就係太多無公德心既人
個比例真係大到嚇死人
住客質素真係好重要
咁呢D度度都有嘅,之前上去舊山頂道某豪宅做嘢,去到某樓層一打開電梯門,成地纸巾加口罩,個心屌咗出嚟。之後聽保安話係條死鬼仔揼垃圾
如果你有呢個能力 又有一間公屋
計埋小朋友成長環境
你唔買樓你可以好鬆動 多好多流動資金 換住公屋 你會點揀?
唔覺

不嬲自稱同父母住公屋

大把女食
私樓都大把
有能力會送佢留學
仲住公屋
移民啦
between公屋仔跳樓=
無其他屋企人一齊住公屋先係人生贏家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞