到底住公屋係咪真係人生贏家?

624 回覆
544 Like 53 Dislike
呢招損人7分 自傷3分
私樓就好似一隻成長股,過幾年就會爆邊升上去
公屋似一隻空心老棺,初時炒概念睇上去幾好,上樓果一刻升到高位置,但再冇成長空間,只有利空,價值除時間不斷下降,揸起手嘅你就慘,流通量低好難甩手
佳哥先係人生贏家
買私樓full pay 咪人生嬴家
重點係 成楝都攬炒 單野先會有人關注
之後即刻lift位有通告話過咗十點有噪音會扣分
你條傻鳩同啲女hi兩句就話自己食到女
你段野矛盾到
公屋環境真心差
基本上出自己門口就難民營咁
舊式反而仲乾淨,可能成班住耐左/少人住
新果d周地垃圾污糟到仆街
有錢full pay俾我就移民買地起樓
去過frd 間公屋廚房好大,葡萄
其實公屋仔真係好懶
有噪音咪自己蒐集證據,再自己寫信去投訴
真係當自己住私樓交管理費下下叫保安咩
會所都不外如是,平日最多師奶帶埋個B去玩,師奶就圍埋吹水,B就工人姐姐帶住玩(工人姐姐又一堆),老人家又一堆,泳池健身室網球場假期又多人,去多幾次都冇乜興趣。但去唔去都照收管理費!
公屋仔表示 一定要樓下看更上到黎親眼見住點發生 佢先會考慮落record
自己蒐集證據係完全無用
除非你自己俾錢去打官司民事索償
邊撚到矛盾 將事實講出黎又唔得
事實就係好多人未住過一味聽人講 聽聽下當真
講真 邊撚到都有呢啲情況架啦
靚左好多唔=冇垃圾周街扔架喎
睇你個家庭組合
如果自己一個住或者同男女朋友住就係
如果一家七口逼係同一間屋就慘到仆街

另外計埋鄰居質素
唔洗好有禮貌、過時過節送禮果種
唔嘈靜靜地已經好好

不過如果係有下一代既
就點都上居屋或者私樓
成長環境問題
舊公屋環境差好多
尤其係老人邨
公屋只係一張入場劵

自己一個住晒間公屋就話啫
為左想要私人空間搬左出去住唐樓劏房
就梗係覺得公屋好啲
但無私人空間 又窮 我都無得揀喇
有錢有得揀比得起都唔會住公屋
成班垃圾人口,如果有條友話住公屋無問題而佢又有能力住私樓都唔住既
果條友一定就係人品人格精神都有問題
有得揀唔會住公屋 都唔會想仔女住
看更上到黎 按佢門鐘 佢即刻靜咗
跟住看更提完佢又再繼續噪音
你真係吹佢唔漲架
得公屋 得天下 唔洗供樓 經濟自由 及時行樂

裝得靚有撚用咩
我自己住緊+埋去朋友屋企
真係未見過私樓甚至居屋走廊會有垃圾
你話舊唐樓另計
白卡佬我樓街可以捉幾件
上YouTube東張西望,大把公屋痴線新聞睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞