細細個已經想整Game 冇諗過大個左真係整到

741 回覆
3037 Like 35 Dislike
lm
G持
已經 back 咗 祝你地 project 順順利利
我都學緊,但我係最hardcore 嗰種學法,直接用opengl 加sdl 整。遲下打算轉vulkan 。
我本身有學樂器,配樂自己嚟。

但越整發覺越嚟越多嘢學,real-time rendering,一大堆vector math,data oriented programming,跟住又要學hardware。
其實整game 唔難,一開頭有game concept,如果用game engine 整會少好多嘢煩。

我依家個興趣變咗整game 嘅本質,多過整隻game 出嚟玩。

但依家冇乜人願意由graphic api 一手一腳整起,個個都用game engine,搞到好難搵到同道中人。
其實隻game應該都係有一定嘅資訊量
唔同嘅技能 唔同嘅burst effect
同埋每個各角嘅burst point

加上唔同敵人有唔同特性 高防禦力嘅敵人需要用高combo嘅攻擊先可以好打啲
等等

希望做到玩家要時間去決定用邊招技burst可做有效攻擊
5個

Kickstarter入面最底有team member介紹
呢個比較難改

因為兩隻game show嘅資訊真係好似 啲ui擺位唔可以遮住個戰場所以放嘅位置都偏上
不過可能可以再做啲啲調整
感謝
計劃都係上steam

但呢一刻需要啲啲開發資金先上左kickstarter
xcom好好玩
612冇錢啦
希望可捐返一半去612 支持黃圈
612呢?

好撚勁
呢隻未玩過
樓主超勁,支持樓主
有陣時真係坐定定幾日卡同一個bug

不過係咁試同問下人就會有啲頭緒解決

如果卡ideas就出街行下 比自己個腦抖抖
私心小弟當初都係比呢個artist啲手繪畫吸引左
係wo
係咪可以developing 既game都放上steam比人watchlist左先?
隻game會有中文
但純廣東話呢一刻就未肯定會有 畢竟都需要時間同資源去做
而家需要啲啲開發資金先上kickstarter

但最後都係會上steam
感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞