細細個已經想整Game 冇諗過大個左真係整到

741 回覆
3037 Like 35 Dislike
由上年7月好唔開心個陣開始學code整game,個陣仲係純粹諗住拎黎練下Code玩下,用左差唔多1個月時間整左個戰鬥系統比朋友玩覺得幾有趣,沉澱左幾日再用左差唔多半個月鬆啲整埋個地下城系統。大部分嘅日子真係起身爬落床坐係到做,做到差唔多時間就食晏就,食完晏就再做做到食晚飯,食完飯再做到凌晨唔知幾點去瞓一瞓瞓醒再loop。然後做做下想要有自己嘅角色,幾經辛苦終於係10月搵到肯一齊整嘅artist翻黎,然後慢慢有新programmer,有人配sound effect配ost,慢慢就變成左大家而家睇到嘅樣。

<-第一個月個樣lol

<-而家個樣!

但,不過不得不說整game真係唔易,雖然成日講話想整game,但實際做落手真係比想像中多好多野要handle,由game deisgn, code, art, 配樂去到game balance都係一門學問,真係做到想死...然後呢段時間一邊慳住錢一邊chur私補搵錢比家用,一邊不分日夜咁整Siege of Dungeon,真係好大壓力同好攰。
中學個陣已經成日想搵人組隊整game,就好似啲RPG game逐個逐個同伴搵翻黎,每個人有唔同能力同角色,組成自己想要嘅團隊,最後一齊打Final boss咁。估唔到若干年後真係會逐個逐個team member搵翻黎,最後幾個人一齊將隻遊戲整左出黎,第一次見到trailer嘅時候,第一次見到concept art嘅時候,個份感動真係好深刻。

最後,無論大家支持唔支持都好,都希望大家都可以上我地Kickstarter個page睇睇我地呢隻本土出品嘅心血結晶,或者作為小弟第一隻遊戲並唔完美,但每次收到玩家嘅支持或者意見,都真係非常非常之開心,慼謝一路上支持我整game嘅所有人!

Kickstarter Page - Siege of Dungeon
https://www.kickstarter.com/projects/binarytreestudio/dungeon-siege
新手想知樓主邊到自學code?
同埋一開始係要學啲咩

Support 樓主
加油,我都有好多整game idea,本身識coding,亦都會整少少digital art。但番工冇時間,希望幾年內可以開波整開始game
真係Youtube同埋google lol 其實unity易上手

一開始咩都學 因為冇code底所以好多野都唔識撞曬板 抄下改下咁慢慢上手
同埋記得唔識就問
加油

整game好難但係好玩!
近年都好多回合制大作
persona 5, octopath traveler等等都好多人玩

不過唔同類型各有各好玩
唔夠 我都唔太敢話自己學好
同埋對programming冇乜好感都應該幾辛苦下..可以睇啲易入口嘅youtube試試先嘅不過
知唔知Diablo本身develop嗰時係回合制,但臨出之前覺得ARPG好玩啲,所以set做每1/60秒一個回合?
回合制有咩問題
係咪想打交
回合制要用腦
所以唔好怪d弱智玩唔掂回合制
我會話你可以學識,唔係學好
學好起碼全職做2年先(仲要有心做)先稱得上好
天才另計
支持回合制

利伸 GBF 玩家
非常認同
even而家都覺得啲code有好大進步空間

寫到個work嘅system同寫得好係好兩回事
要件事work有時候左抄右抄啲code都已經可以work
GBF正 個art style我好鍾意
同埋樓主依家算係學緊隻game engine more than 學緊一套programming language,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞