細細個已經想整Game 冇諗過大個左真係整到

741 回覆
3037 Like 35 Dislike
我覺得初心同熱情係你最大既本錢,亦係隻驚既賣點。
我知半島酒店甜品好好食,但更想知自學整餅會係咩味道。
睇第二張圖好有feel
推post支持下先
無依方面知識 但見樓主好有心
幫推
回合制要大量靚插畫加戰鬥特效
仲要表面複雜 內裏弱智既戰鬥系統(等d傻仔自high 其實好易過關)
先會吸引到依家速食文化既玩家
故事吸引固然重要 但其實都係靠畫面 音樂搭救(例如dq)
八方旅人其實難度都唔高 只係玩法懶係豐富先跑得岀 加上se廠個朵同音樂團隊
簡單啲來講 傳統回合制又唔係電話智障game
已經得番大廠先有能力搞
同埋真係唔係賺到大錢
Madhead出哂名最仆街
劉名支持
樓主加油

咪理果D話整呢D game冇用嘅人

希望你可以堅持落去

他朝一日會有收成嘅
笑左 in過不過太廢入唔到
有邊間先係好
再唔係pixiel如何
我覺得學到下佢地system design同structure都夠
工作內容on9都預左
回合制都可以好正 好似undertale咁
睇樓主幅圖似係萬像物語個種打斗系統,但係講真個戰場太簡單,好難突出到回合制重視嘅planning同預判(燒腦嘅嘢)。回合制打斗唔係話唔work嘅,不過我認為要好似X-Com個種先work, 想容易少少就可參考Age of Wonder(III)裏面嘅打仗系統。當然比樓主依家嘅product複雜好多,但係我認為咁先係回合制玩家想要嘅嘢(其實即係複雜同大量資訊,所以先要俾足時間你做決定)
支持
正皮左先
回合制嘅game有先天優勢 可以係手機玩
改下UI啦不如 依家成隻8方咁
好叻呀

加油
低能就算啦
連登唔啱你
佢想話「啲好賣得嘅game本身都係諗住回合制」黎去反駁上面嗰個人話「回合制就算啦」
但係個例子就用得唔好 因為最尾轉咗
Concealed secret似係一個懸念多過賣點

遊戲主要想combine octopath類型嘅turn-based combat同埋roguelike元素 再加埋team嘅系統等玩家可以控制成個dungeon嘅探索

多謝巴打意見 可能我地寫賣點寫得唔太夠出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞