垃撚圾 飛馬電腦 有卡唔派貨 做臭自己個朵(2)

1001 回覆
82 Like 7 Dislike
個道友就收皮啦
繼續睇佢個啲都on9
樣柒聲柒又唔係有特別野睇
衰撚過林仔
何SIR單野就一邊好人一邊醜人咁 又屌又哄炒大單野咁款
飛馬呢單全撚部笠哂水
廢物 廢柴
其他唔敢評論
但次次一見到佢個樣就即熄
我唔知
我睇唔到
真係可以叫得電腦界藍絲
又會同飛鹿一樣既個網站,不過係用黑綠theme
扮冇貨叫人轉買張貴卡算唔算先誘後轉銷售行為
真,一睇見佢個樣就覺得尷尬,即刻熄左段片
果時其他鋪頭CUT哂單 唔再接新訂果時
間閪野仲無限量接單 都已經FEEL到會有花生食
係估唔到爆埋另外一個PO果單
推推
推推
因為個個都身有屎驚上身咪唔夠膽講
仲未上水?
屌你老母啦
潛艇阿?

唔好睇得佢地咁勁
佢地只係魚毛仔黎
成個市場都係個幾間大鋪話事
佢地最多只係呃下d對電腦無咩認識既人
咁勁嘅,潛水教練嚟?
放棄啦
屌米咁細單都唔上水
依家咁大單點上

過排
淡化左
再搵相熟YouTuber, 出幾條片
件事就無

其實電腦界咪又係小圈
睇下窮砌有幾多人
有邊d人唔係到😘
有廣告讚助咪出片囉
用家買家? 配唔起佢地出片
制做花生
spin風向啦
各位睇路
上次分兩條隊
原來算係良心

amazon算
我唔知飛馬呢壇係「衰自己on9自視過高,係無法確保來貨價同來貨量嘅情況吓,仲亂收客訂金」定係「本身一早同代理傾好價訂貨,然後代理單方面改價」。無論邊個情況都好,都無可能將「在有明確報價嘅情況吓收客人訂金,然後要求客人選擇補差價/退訂」呢個行為合理化嘅理由。

第一個情況,自己衰唔夠眼光,又唔識做生意,賺少咗蝕錢都係自己問題,無得怨人,點解要客人幫你食差價? 你做生意唔洗承受風險? 可能你會話你都係受害者,但老實講係你咎由自取。

如果係第二種情況,咁真係好悲哀。在面對呢啲不公平嘅交易吓,選擇唔出聲,默默接受,然後將呢個不公平嘅交易直接轉移俾客人。

有啲根深蒂固嘅腦場文化、腦場潛規則,係唔係咁多年都係咁就等於無問題呢?

一向都係咁做 = 合理?
「行規」係咁,所以就無問題?

我明白有好多分銷商都好難做,代理可能要逼食骨,逼唔可以賣低過某個價,唔可以做壞所謂嘅「行規」。

各位科技界嘅KOL / Youtuber 覺得真係無問題? 唔覺得腦場需要有啲轉變/改革?

我地需要一班只係識迎接代理商要求搞活動搞推廣,有大是大非出現嘅時候就「關我撚事?」嘅KOL? 定係有心改革一啲過時又唔合理嘅腦場規則嘅KOL?

我知道理想好易,實行係好難,但無人行出呢一步成個系統就只會一成不變。

路見不平都仲係一副事不關己嘅心態、一副「規矩一向都係咁架啦」嘅心態,咁樣同啲口黃心不黃/藍絲KOL有咩分別?

黃唔係口裡講唔支持某個政權就係黃,而係講緊你有無不畏強權,勇於改變不啲不公不義制度嘅心。

Comment, like and share 係我哋呢班觀眾同腦迷俾嘅,並唔係代理同商家俾你。

飛馬肯出黎面對未? KOL們肯肯動未,「公開」表態未?
上次發生咩事我唔清楚,我只係將個人購買經驗分享,做得啱嘅就讚,唔啱嘅就屌,無偏幫任何一邊。
有終賠生,唔怕!
叫終賠生,講下囉.
話曬都係佢啲會員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞