脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 28

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔係掛我食開正想轉韓
醫生都要食飯嘅
應該就唔關周期事
一陣買番正保算
正韓印既配方相同
按理上效果係應該一樣
可能係其他因素令到正副廠上出現微變化
例如正廠副廠既藥物工藝差異

我正保轉韓保效果上無咩分別 但情緒會低落左
但之後再轉印保又無事
可能印保出自印度大廠
印度出名專長於製造學名藥 有世界藥房之稱
比較擅長複製藥物 尤其係結構簡單既藥物
使用上似乎比起韓保更接近正廠 但差異真係好少

建議巴打可以試多排觀察下先
你初期轉食其它廠可能心理因素都會有影響
食一排可能身體會出現對副作用既耐受性
性功能既副作用會逐漸減弱
如果唔得既話 再轉印保或者轉返正保
多謝巴打咁詳盡既意見
我都有諗過會唔會係身邊一開頭唔太習慣先係咁
性功課差左一星期到 呢幾日有好轉
但頭髮就仲甩緊
所以我真係冇乜信心繼續觀察
經濟落後唔代表所有範疇都落後
印度70年代就修訂左專利法
唔再提供藥物既產品專利
又減短左專利期
係政府容許藥廠接近無視專利權既情況下
提供藥廠極有利既仿製藥發展環境
令到印廠係好早期就可以高速發展仿製藥業
自由複製其它國家既新藥
經過幾十年既發展 印度係仿製藥既範疇被公認領先全球

第二次呢度出 post。
多謝各個巴打(女神巴、hkseeker)既分享,覺得有 d 希望,好有動力~

小弟開始左每晚洗頭(用 Alpecin 洗頭水同精華,唔知有冇用不過已經買左就試埋去,用完個頭涼涼地感覺幾正)、盡量早 d 瞓、減少打丁。

開始左食保3日,翻工沖綠茶飲,收工飲黑芝麻。

今日會睇下有冇咩 supplement 買 ,會參考 hkseeker 巴打,想試 Pumpkin seed oil 同 maxi hair。

下一步會考慮埋 Minoxidil 5%。

多謝各個巴打。大家一齊加油!
希望我可以成為下一個成功例子同大家分享做 d 咩有用。
心態好重要
但見大部分人植完都無咁好 會唔會佢效果太好先扲出黎宣傳 我見人地分享都唔會咁濃密
佢個頂d頭髮真係多到成頂冷帽咁
捐髮區眼見又冇乜疏/少咁 真係唔知係咪咁勁
如果6,7萬,我覺得整完效果唔太好,都值得做
但我見其他巴打分享/上網睇都無咁好
我覺得未必人人效果都好似佢咁完美
同埋連登某個植髮post又係瘋狂share自己係台灣植髮經歷 係香討都見過果條友
寫晒網誌咁 真係唔知係咪打手黎
台灣6,7萬 你要計埋機票酒店住宿
可能佢真係植到完美 但我覺得唔會人人得
想問有無植得唔好嘅例子睇
條片佢植前啲髮都屬於粗黑
加咗
咁當然 私家醫院貴到
想問女用rogaine 5%水有冇問題?之前第一次睇皮膚科醫生,醫生俾咗5%諗住之後就自己買 但見其他女仔好似用foam
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞