6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#22

1001 回覆
6 Like 10 Dislike
去msi afterburner 開翻osd顯示卡power usage monitor 。

Run一次TS/FSU,睇下power usage 有冇過300W.
呢個我識,但要in game run 先出到

仲以為有咩gpu z 可以睇到

FS 嘅graphics score有冇跑到5萬尾分呢

用電係多咗

但一覺好超咗喎
唔覺得*
好唔好超其實要睇silicon lottery.
Unlock power limit只係唔好令frequency 因為power limit而經常throttle.
(6900XT default power limit只係得265W)
頭先快試

AB 超2600已經盡

2650 過唔到timespy

未試vram

Vram 好似無乜headroom
VRAM真係無乜headroom
只可以拉到2150+ Fast timing only
78 FPS 真係好誇張
超出人哋REVIEW 十幾%
咁樣比較其實唔fair.
佢地又唔會開resize bar 同用MPT
頭先跑fire strike

我行開咗出返嚟

有一大段張咭行5mhz

Graphics 分得返2萬幾

咩料
張咭頭先上到2000mhz

似乎有d settings 錯咗
Dafuq
似係超頻instability.
落翻core 2550 memory stock再run多次

其實我應該睇醫生
原來依家將張3080賣走換6900XT仲有錢落袋
好唔好趁有價換6900xt呢
你唔玩RT

唔怕amd driver 其實無問題

不過你買咗先放好似穩陣d😂
唔知出面有冇貨,法奧又冇,得飛馬有
我都幫襯飛馬

(悠二唔好打我)
悠二有貨先算啦
玩咗半日6900xt,唔玩光J game 其實用落同3090 無乜分別

不過玩5K game 原來就算唔開光J 都會唔夠力

3090 開光J + DLSS 玩 5K WDL 可以~50fps

6900xt 玩5K WDL 唔開光j 都係得30fps

不過呢一刻3080/90炒到咁貴,6900xt真係一個好好的alternative
針對AMD寫嘅game好少
UBI
你哋會用咩 software 降 VRAM 電壓
唔準咁講架
console用amd有先天優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞