6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#22

1001 回覆
6 Like 10 Dislike
等就唔怕等,橫掂都等左咁耐
但係而家3080想排都無得排

80ti 一出係咪evga 會開新隊俾佢
T記而家仲有冇得排訂買高達3080
6900xt > 3090?
有game 真係會69勁過90

但為數唔多,應該得3-5隻
話說依加6900xt 炒得好少。3080貴勁多
所以呢期69抵玩好多

呢兩個weekends 我都用69 嚟打機

用落同3090無乜分別
光追唔掂
AMD YES啦

唔開光追 唔開DLSS

其實抵好多 已經入左3FAN 67XT (5800搞掂)

BTW 想問下
張卡自動開左 free sync (我MON係144HZ)

我見D FRAME 長期鎖住係144FPS

係咪 唔開FREESYNC D FPS先會上返去??

打槍GAME 洗唔洗特登開freesync? (我AMD暫時自動開)

請教一下 第一次用A卡
你芒得144 咪cap 144囉,再高你隻芒都出唔到啦
我張2手3080居然有人15000收。我應該放埋佢。換6900xt搵到張tuf 6900xt 12000
FPS高可以降低input lag
sync會增加input, 但消除aliasing
極少數game加in game fps cap會降低input lag
因為gpu會有多啲閒置空間,但真係少數

所以唔開垂直同步,FPS愈高愈好,但係開free/gsync以減少aliasing
算係inputlag同畫質中取個平衡
姐係由amd 個freesync 幫我lock死我個mon既極限hz 黎run 就ok??

Thx 巴打耐心解答
唔該巴打 雖則明d唔明d
g/free sync是唔影響FPS的
你是咪開咗垂直同步(v sync)?
打FPS要關的
點樣先買到正常D價既3070
用緊2K144 但張卡係1050ti
3070 預9500 ~ 10000. 6900xt 預12000~12500. 自己計
早兩日海鮮有。不過係msi.... 依加唔知
事實係

要開RT必須配 DLSS

問題係你有幾多隻RT games?

我自問都追得貼,但數埋先得11 隻game 有 RT, 仲要好多都唔玩

1. 等

2. 捕外國網

3. 識人

4. 食炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞