6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#22

1001 回覆
6 Like 10 Dislike
前星期五$11999飛馬入咗一張

唔知仲有幾多貨
屌,打錯咗

SOTR 我好早爆咗

原來都爆咗四隻RT games
Minecraft um... 姐係咩?
典解no Finished㗎?
快啲去打埋條終界龍佢啦
Minecraft RT technically 係勁

但隻game 本身就唔靚,所以無comment

我都唔玩minecraft ,買嚟係純試機
咩芒
Linux tech tips 都測過, 佢用3090 玩remaster 4k 都好似去唔到60fps
Remaster 個隻係1 嚟

其實好垃圾
iiyama xb2779qqs

講明先,重口嘢嚟
飛馬狗也不屌啦
12 GB 記憶體確認 - MSI RTX 3080 Ti Ventus 3X 運輸包装曝光
https://hk.xfastest.com/110054/msi-rtx-3080-ti-ventus-3x-12gb/

NVIDIA 很早就規劃 GeForce RTX 3080 Ti,原先是打算推出 GA102-250 版本,即運算單元與 RTX 3090 一樣但記憶體降至 20GB 320bit GDDR6X,但由於 AMD 新卡 Radeon RX 6900 XT 表現實在太弱,加上 GDDR6X 顆粒非常缺貨,最終變成 GA102-225 版本。

最終 GeForce RTX 3080 Ti 的 CUDA Cores 數目由 10,496 降至 10,240,但記憶體規格改為 12GB 384bit GDDR6X,PCB 版號為 PG132 SKU 18, 與 RTX 3060 一樣,全新 GeForce RTX 3080 Ti 亦加入了「偵測挖礦算法限制」,偵測到掘礦動作時會直接 hashrate 算力減 50%,藉此希望能為遊戲玩家提供穩定的顯示卡供貨,建議零售價約為 US$999。
https://www.hkepc.com/20290/3080_Ti_%E6%96%B0%E5%8D%A1%E9%96%8B%E5%A7%8B%E4%BB%98%E9%81%8B__%E9%8E%96_ETH_%E6%8C%96%E6%8E%98_NVIDIA_GeForce_RTX_3080_Ti_5_%E6%9C%88%E5%88%9D%E4%B8%8A%E5%B8%82

Control 開rt畫面係幾正

不過4k rt就一定要dlss

唔開得30幾40 fps

開左除左畫面係感覺到多少少躁底之外,基本上冇乜野差

如果齋跑主線,慢慢打應該20小時左右爆機
6900XT 都叫表現弱咁面對廢得多既5700XT 既2080 Ti 一定係做緊慈善
日森張6900XT到左幾日 終於真正體驗到我個5k2k mon有幾正
究竟可唔可以3080平手換3080ti呢
偵測到掘礦動作時...
既係fake佢唔係掘緊礦咪又搞掂囉
等睇炒到上兩萬
3080 貴過3080ti 就好玩
咁佢對位係3090

一計RT 就死晒
買咗邊張?

有無解功耗?
邊有咁易
3060都係老黃自己唔知有心定無意放driver出嚟先解鎖到咋
5700XT 直頭係零, 係冇
gigabyte 6900xt有冇伏 想買張頂住檔先
你買到先講啦
powercolor
解左15%功耗 上到324W左右
powercolor個張成3 8 pin..我唔太超,都係普通野算
之前拍賣網有powercolor.. 11500左右。。之後依加加到13000. 不過11300好似有張二手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞