百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
當然是要改革才有成功機會,不改革又要舊事重發
轉民營>改革內部>收支平衝>改善服務質素/公司文化
咁要搞幾耐
台灣出名咩都慢

我認為民營化係必須
但民營化之前民進黨政府比較介入注資監督落去改善呢D安全問題
唔係有排都改善唔到
前兩日出意外
產經新聞矢板明夫串台灣基建 唔扎實
我覺得講得好應
國民黨民進黨淨係識要選票
呢D野乜都唔做
蔡英文去探死者家屬
比家屬串到應一應
聽到?都聽到?
唔改進

同樣是鐵路事故,矢板明夫以日本為例,2005年JR福知山線出軌事故後,執政的自民黨政府痛定思痛,推動「國土強韌計畫」,花了相當多的預算,將各方面進行整修,而這個計畫非常花錢,又得不到選票的工作,因為是把一般所有的工程做好,但是大家看不到,卻是把事故發生率降低。

矢板明夫提到,台鐵此次事故肇因是工程車滑落,但若是大的落石滑落也有可能造成同樣的事故,若當地修一段護欄或是圍牆的話,可能就不會發生,但做這些事情,可能都是「看不到又很花錢」的事情,但是真正留福於子孫的事情。

矢板明夫感嘆,不管是民進黨還是國民黨,對於台灣基礎長期規畫,其實並沒有做的很多,然而這是一個政黨需要做的事情,日本的經驗是可以提供台灣借鑒,相似的事故應該要越來越少,而3年前普悠瑪事故與此次的事故如此類似,執政黨要付非常嚴重的責任。
你有份買佢股票咪唔差囉
價格穩定、提升安全系統達到高水平才是國民最需要。
你可以參考中華電信民營化的過程
發大財
幾好?
市場營運賺錢角度嗎?
不斷加租 逼死小商戶 好喺邊度???
日本咁多間JR好似得2-3間係賺錢
等你點睇
翻新左係幾好
但物價貴左好多
鐵路民營化 => 興建新鐵路 => 台鐵將會得到土地去發展房地產 => 樓價上漲 (有地有樓會受惠 年青人無地無樓會受難)
除左東海同東日本,其他都仲係蝕到要政府補貼
西日本就啱啱收支平衡到
利申:男朋友台灣人

我不必知道
睇你用咩角度
未私有化之前好多商場殘殘舊舊
私有化之後開始整合
不斷翻新一D老舊商場
係做得幾好
但唔可以否認物價貴左好多
趕走左小店
XX日報唔系咁賣架, 一定要賺錢, 無錢賺就是大白象工程
關乜事 本身地鐵公司創立都係以私人企業黎運作
你知唔知香港仲有間叫九廣鐵路公司架
JR北海道同JR四國年年cut線 頹到就執咁
政府要帶頭去幫手
政府唔幫手都無計
同意矢板明夫的看法
但是國營轉民營化和基礎建設的改善可以同時進行
以前仲有KCR頂下 大家2間落標投下經營權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞