百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
福知山一單衰咗鑊傑

不過整體一定好過國鐵
呢點係中曾根康弘政績
大家公認
下?我只是說要提防而已
現階段直接跳到討論民營化會不會太快
中油已轉民營化
DPP係鬼
講真有問題就一定要改
連登而家好似有啲咩都盲撐嘅風氣其實好差
要條鐵路本身有潛力至可以成功民營化
睇下日本,本州三間JR啲路線本身搵到錢,只係當年國鐵太唔掂至蝕錢,所以改革成功上埋市

但係北海道人口唔足夠支持現有嘅鐵路線,就算私營化都年年蝕錢
英國可以證明日本和韓國失敗嗎
其實依家都係貴如果要平坐車
你應該完全不了解共產黨

利申:男朋友台灣人
工程監督的責任
變民營化 高層發達 基層食屎
確實
而且大幅減少虧損
中國人
點解唔可以內部改革左先?
民營化嗰啲後話
世界上民營化、國營鐵路都有好壞例子
唔係呢次意外就代表國營係主因
咁應該係交通部問題多過台鐵
針冇兩頭利
國鐵分拆民營化起用咗改革三人組呢啲強人,改變咗組織內部嘅文化,國鐵嘅惡習太多,唔搵咁強勢嘅人冇辦法搞得掂
但係又因為太強勢,令到公司嘅發展循住呢啲強人嘅諗法,而忽略咗其他方面
民營可以增加營運效率
https://youtu.be/bRtf1KdBKrs

兩年幾前普悠瑪出軌
黃國昌已經披露台鐵內部幾咁唔掂
連測安全既機器都可以貪平唔買
除非國昌老師都係鬼

私有化票價會升
但係多咗既收入投放落安全保住命仔好過
逐步改革
民營可以增加內部監督
其實係外包文化問題,就係香港外判文化,等同港鐵沙中線,起嗰時大量外判,十二沙我都見過,不過台灣仲痴線,連日常維修都外判講真做過工程都知,外判文化最大問題就係冇肉食,你不停判出去,搞到責任分散,班友又因為利錢少求撚其做,冇同我講監督,你去到第三四沙班友已經唔撚會理你點做下邊只想上邊簽名,上邊只想下邊交貨外判文化係歐美日德依d國家係有嚴明規定,你唔可以咩項目都判出去做,更加唔可以判上判上判,但台灣香港因為錢問題,成日判上判出事只係時間問題,台灣我見過日常管理維修都外判曬,但自己公司又少人同冇人才去監督,搞到依家咁,講真如果台鐵自己做返,根本冇可以出現依d問題,個老細唔係第一日斜坡停車
2月24日: 中共中央、國務院印發《國家綜合立體交通網規劃綱要》規劃綱要有6條主軸,「台北」被規劃在京津冀—粵港澳這條主軸當中,甚至有大陸媒體報導標題形容,「修路到台灣是認真的。」

4月2日: 台鐵出軌致嚴重死傷,國營轉民營化呼聲再起。

兩件事相隔才一個月, 未免太巧合, 不禁令人懷疑中共在背後搞鬼, 轉民營讓中共有漏洞去滲透掌控台鐵
基礎建設不建議改為民營,但可以改為半官方機構。
民營往往會變成上市公司,變成有錢人生財工具,但基層、台灣新一代利益受損和更難生存。
宜家台鐵高層全部即係公務員高官咁
我就唔會攬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞