百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
咁國營鐵路出事都係用納稅人嘅錢嚟填氹
公司都可能用票價轉嫁,但係公司可以發展其他生意嚟彌補,呢樣國營企業好難做到
香港基層民生轉差,正正就是成立領匯(領展)。
你可以上谷歌搜查。

我是台灣人
不用曬,我又沒說你完全不了解台灣狀況
民營高層需要負擔刑事責任
201X年打後開始柒啦
由古箏單嘢已經睇到完全冇PR

同埋MTR嘅性質似國企
華航非壟斷地位,而郵政還是國營事業,主管機關是主通部,百分之百為官股。鐵路是國家命脈,按照現況先改革比較合理。
台灣討論台鐵民營化已超過10年,從陳水扁時代就有人提
台鐵本身應該負責路段安全
私有化既主因都係個幾個︰營運成本巨大、連年虧損、資金短缺無法更新、官僚主義令改革困難效益不佳等等。堅持國有既原因係可能是係有重大戰略地位、重要產業呀等等。

所以決定私有定國有係睇返個Case,到底係有咩問題再黎衡量私用既好處同風險會唔會大過國營,上面搬左堆外國其他case出黎又無討論台鐵自身既問題,咁討論到D咩出黎呢
證明私有化唔係靈丹妙藥咯,有成功有失敗。

日本嘅私有化其實係用嚟收拾工會。
同埋私有化嘅改善咪又係重城市輕鄉郊營造出嚟。

私有化唔係唔得,但你想場手術做到咩效果先?
安全比價錢重要
外包文化也是台灣工程界的老毛病
重要戰略考慮
這與中共無關
台灣10年前就有台鐵民營化的討論
多左錢就會放落安全度好理想化
港鐵私有化左出事多過以前
華航、中華電信和中油都已改為半民營
10年前無關,不代表現在不可以利用這議題
沒有重大事故,就不容易改革
不過db 都要專登開一間公司arriva
出嚟專門投標做外國嘅線

Ice 1 我又覺得幾好
起碼坐得舒服過ice 4
Ice 4 張櫈仲硬過RE 上面嗰啲垃圾櫈

要唔要罰企都係要睇佢開得夠唔夠車
以前成日搭Frankfurt <> Freiburg 呢段
無論ice 1 定3 都要企足全程
咪你真係咁覺得支共會咁容易就控制曬一切呀
可以減少問題,不是沒問題
可是也會產生新問題吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞