百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
所以一個公屋社區入面
阿婆阿伯搵間平茶記坐下又冇
三間診所變一間
車位貴100%
街市加價50%etc.
失去晒係公屋社區入面既功能
你見到既progress 係其他人既血淚
鐵路規畫必須經過都市計畫審議委員會同意
不是隨便可以蓋的
JR北海道先蝕得甘 要養住條咁長既隧道
JR 都民營咁耐,台鐵都仲未民營
其實呢d係錢既問題
佢加完租 掟5%出黎請兩條友洗廁所 成件事係乾淨好多
問題係加租個下佢唔係淨係加5%呢

香港呢d基層問題根本就係殺完局又冇新增機構管理
搞到分為房處同食環兩個部門互相推波
區議員又冇權搞
仲有另一個問題
民營化其他線路政府仲會唔會補貼?
好老實
民營化之後必須重整線路
某部分站既客量根本無咩收入
必須減站滅站
票價大幅上漲
對民生好大影響
sorry 回錯人

波蘭老司機

顯示更多
台鐵出軌》綠委喊話:林佳龍有種留下把台鐵民營化

交通部長林佳龍自事發迄今,均未離開花蓮,第一時間還跟隨救災人員爬進扭曲車廂視察,1連3天事故地、醫院、殯儀館多趟奔波,臉上已看得出十分倦態及憂愁。(記者王峻祺攝)

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/3489033

你應該完全不了解台灣狀況
你應該完全不了解共產黨

利申:男朋友台灣人
你話我完全唔了解喎Ching
我冇質疑過你個人
認同
民營公司主要靠興建新路線,然後靠地權去產生營利。
受到這些規限而無法獲得盈利,反而會令到民營機構在各方面節省開支。
例如:員工、人工、班次、安全設施等等。
令到公司風氣、鐵路服務質素有可能比現時更加差。
呢D公營機構油水位黎
邊個上場就放自己黨既人話事
裡應外合賺錢
邊有政黨肯改革台鐵
各黨派都不敢直接碰觸
因為影響太多人利益
CEO同Chairman係邊個委任至得㗎
做委任嗰位又係邊個任命

港鐵嘅問題同香港政治制度息息相關
當然
政府有必要補貼偏鄉的交通
香港地少先可以靠港鐵政府配合先搞得起樓價
係其他地方唔係咁易架
100% 政府持股都係垃圾
Deutsche Bahn 個個德國人都屌到爆

https://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/braunschweig_harz_goettingen/Zugverkehr-Hannover-Berlin-Ein-Gleis-wieder-frei,zugunfall524.html
前幾日先出完軌嚟

喺南部有一條連接munich 同lindau (可以再連去瑞士) 嘅鐵路
電氣化工程完工通車第一日就斷電纜
https://www.br.de/nachrichten/bayern/erster-e-zug-lindau-muenchen-unplanmaessig-gestoppt,SJ2qQAc

再唔講平時日日delay (長途車準時率得70%)又亂cancel啲車

根本我覺得私營化就唔係靈丹妙藥
管理文化係垃圾嘅話私營化之後都係垃圾
佢講就係
做咩要參考港鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞