百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
人類就係中意搵戰犯 然後亡羊補牢
民營可以增加董監和股東的監督
你未免太理想化民營化
講到民營化左就咩都解決到咁
係支那點解成日有豆腐渣工程,就係因為班友明明500萬工程,判到最後得返50萬做你話個質量會去到幾好,根本外判文化就唔應該咁玩
德國人一樣超級唔滿意Deutsche Bahn
是但上google search
頭三個autocompleted queries 都係屌DB

1. Why is Deutsche Bahn so expensive?
2. Why is Deutsche Bahn so unreliable?
3. Why is Deutsche Bahn so incapable?

跟住啲人一討論db 點解咁垃圾
個個都係話因為db 係一間股份有限公司(Aktiengesellschaft)
所以只顧profit 不顧service
私有化唔代表質素會提高
立法限制外國人係冇意思ga
韓國魚有無限個
轉民營冇問題 但係你點選擇民營個老闆就係問題
簡錯左就等如送左條血管比人
你會唔會冒衣個風險
唔敢話一定有關係,但要提防
肯定係CCP叫果個李義祥唔拉實手掣啦
邊個民進黨立委撐台鐵民營化就係共諜
民營化就所有野都解決到?

咩邏輯?
港鐵受政治影響不不是真正民營
次次都係出事就搵人咩獲. 支那特性.
工程人員落手腳已經做得到神不知鬼不覺
冇需要咁明顯收買李義祥
李義祥只係無辜代罪羊
你完全不熟悉香港
港鐵柒唔係2019 年之後既事
唔關政治影響事
JR都出過事故,但是不需要國民浪費稅金來賠
講咗話有異物入侵警報
台灣咁鍾意學日本
都唔講國鐵變JR
200幾年東京地鐵私有化
到前兩年大阪地鐵私有化
如果係政府管得好好地就唔駛咁改啦
除非架仔無嘢搵嘢來做架姐
I mean DB can operate in other country like MTR.

我搭ICE 1都搭到媽媽聲,又delay,又罰企
但係new ICE 3又幾好坐
咁驚嘅可以好似日本政府咁
營團地下鐵民營化之後嘅東京地下鐵
17年來政府都係100%持股,到而家都冇話要賣股,但係營運質素改善咗唔少

德鐵DB民營化二十幾年,到而家都仲係德國聯邦政府100%持股
公司賠完咪又轉嫁落票價度
真無關事? 成架車炒落去,除非全部路軌架鐵欄架姐
100%持股又ok
華航、中油和郵政都是分階段民營化,現在都營運順利
李義祥今天獲花蓮地院法官裁准50萬元交保,步出法院時遭媒體包圍詢問,僅說「對不起,對不起」就上車;在住家門口再被媒體問到「為什麼不拉手煞車」,他回說「我有拉」
確實路線的差別很大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞