百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
主要係話之前個
"只要有巴士競爭,就唔會出現$100呢啲高票價情況" 嘅假設有問題

旅行先坐機鐵抵唔抵係另一回事,但已經打破打 有巴士(A車都係打快速) 競爭就唔會出現高票價嘅假設。

巴士好食路面情況, 好似朝朝屯公大塞車咁其實令到巴士運量會大幅減少到滿足唔到大西北人口到市區返工嘅需求。

如果西鐵大西北 - 荃灣西果段 加價到 $100,好多人因為巴士運力唔夠而要焗俾。咁就出現減少人口流動意慾嘅情況。

所謂巴士嘅競爭性係運力不足嘅情況下都係得啖笑,競爭只限喺巴士提無到滿足運力需求情況先會出現。
中國人做嘢乜都求求其其,點都出事啦

台灣同理
所以其實我覺得香港過往喺巴士交通嘅私營管理模式幾有利社會大眾

但係相對喺鐵路上嘅管理模式真係廢
就算私營都好, 票價一樣係受政府監管
可能要學日本當年將國有鐵路民營化
培養內部改革派掌管民營化後嘅鐵路公司
政府繼續持股,到時機成熟至逐漸賣出股份
因為一鐵獨大呀嘛
黨鐵其實做得好唔好都唔會有事
要睇模式同方法

黨鐵只加不減 + 利益輸送完分拆計數嘅方法 = 呃$
巴士果種 so far so good
工程車關國營咩事 民營就唔會跌落去?
轉民營肯定貴好多
係, 所以台鐵私營好大機會變 領展 & 黨鐵咁獨大

要諗好咗點可以規管同有競爭先可以做
緊係關事啦
一定係無protocol 或者安全捉得唔緊
你都幾有趣,意外就係意料之外,你話手掣都唔拉係唔會諗到咪係意料之外,管理方唔去管理啲意料之外咁坐定定等意外發生再執屍?
Deutsche bahn係100%德國政府擁有,但係唔係政府機構,係一間私人公司(即係以前黨鐵咁),佢嘅競爭力唔係差啦。民營化唔代表政府唔可以擁有佢
國營轉民營先天條件不佳

你懂高鐵
對付人禍係應該先處理安全培訓再到預防措施。
個人拉手掣根本就一了百了
原來連登仔突然間咁鍾意官僚主義同公務員體制同架構

英國私有化失敗就提
日本國營分拆JR上市咁撚成功就唔提?

盲撐國企盞累死台灣人
私營咪姐係變垃圾港鐵
國營係無問題既
只係佢間台鐵入面既人同制度有問題姐
咁係應該改革但唔應該變私營
JR都出過事故,企業文化都唔好
咁好容易
國家立法限制外國法人對重要基建持股就可以
呢啲法例好多國家都有,嚟保障國家安全
再唔係政府繼續持股,但內部營運用私營模式運作,私營化冇話要政府即刻賣出持股

而家問題係國營企業缺乏改革、改善安全、迎合市場需要嘅動力,睇下對家台灣高鐵,營運質素高台鐵好多班
台灣人咁鍾意講SOP
而台鐵SOP出哂名差

有時唔係咩台灣嘅嘢都撐就會取悅到台灣人
台鐵唔掂真係兩黨共識
你哋盲撐佢人哋真係有苦自己先知
台鐵出軌》綠委喊話:林佳龍有種留下把台鐵民營化

交通部長林佳龍自事發迄今,均未離開花蓮,第一時間還跟隨救災人員爬進扭曲車廂視察,1連3天事故地、醫院、殯儀館多趟奔波,臉上已看得出十分倦態及憂愁。(記者王峻祺攝)

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/3489033

你應該完全不了解台灣狀況
隔離嗰舊嘢都係台鐵地盤,地盤冇做足職安真漢子嘅安全措施
黨鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞