百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
男朋友台灣人和了解台灣無直接關係
台灣人和了解台灣都無直接關係
正如香港人都未必了解香港
未必係其他地方可以重現
香港地少
其他地方 地平到咩咁
港鐵主要都係靠地產而非票務收入賺錢
民營化間國企好容易, 但問題佢仲係玩緊獨市生意

獨市生意在某D行業真係無得避免, 一來個環境唔得(得咁多條鐵路), 亦因為economic of scale, 好似只有一間國泰(或幾間)之類之類

要佢地變成民營真係易過借火, 但跟住點樣令佢真係面對市場挑戰先係問題

好似港鐵咁, 你有無覺得佢作為民營係完全唔撚駛理你感受? 佢完全做咩都無問題, 加價又可以, 捉人拉人鎖人乜都得, 佢真係同國營無分別
用返你個邏輯
你用台灣人既身分去話我唔了解台灣嗰陣你有冇睇過我講啲野先?點可以斷言完全唔了解現況
港鐵就係一個明顯失敗的例子....

佢係民營所以佢有權賺錢, 然後你又無辦法唔幫襯佢, 仲慘過國營 (政府經營你仲可以屌佢, 話經濟唔好, 政府應該補貼, 但民營佢補咩比你?)
等國安會查啦
如果直認無啦畀人私了都似
港鐵是全球最高標準
831怎麼解釋?

台灣的國營轉民營化太多案例,華航、中油、中華電信
你所說的問題都遇到過
有加無減機制
老老豆豆
港鐵票價十幾年黎
雖然成日有人屌佢加價
但實際上佢加既價根本唔多
十幾年黎既影響我自己覺得近乎零
831並非行駛事故
我估佢想講既係服務質素
交通部要負責去輔導和解決
831有政治因素,但撇除了是世界第一。
用準時度、清潔度、服務水平作標準。
沒錯

831的影像都不敢公開
轉民營好易俾土共入侵
有辦你睇

好似JR咁

停開廢曬啲客量低既線

加上本身台灣東南西北發展極不平衡

最後只會得返城市通勤線 仲要加價

東部南部 台東花蓮全部廢線得返長途巴士

行蘇花又跌多幾架落海/炒山
逐步開放股權
你揸開車?
雖然港鐵好似好多事故
但其實出過國就知港鐵真係好高質素
修復時間 delay時間長短 車箱整潔
去過外國坐火車就知好多國外鐵路質素好差
delay耐唔講
有時連delay幾耐都唔會宣佈
車箱又多垃圾
所以呢?台鐵國營轉民營化與你無關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞