百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
唔係揸唔揸車既問題
係佢加價加得雞碎咁多
港鐵不是靠票價賺錢
唔好將公司化同私有化劃上等號,英國都係行返公司化啫。Network Rail都係政府全資擁有,但效率絕對好過British Rail年代。

英國鐵路都係九十年代炒過幾單大野死百幾二百人先痛定思痛。用航空業標準係鐵路先返回政軌。
那你幹嘛在香港連登開post?
你知道甚麼是言論自由嗎?不要丟台灣人的臉啦
港鐵根本事黨鐵
上述的人都沒有討論的空間了
台鐵國營轉民營化與香港人都無關吧!
問題係佢無主動預防意外發生
台鐵國營轉民營化的討論已是10幾年開始的事
但係港鐵係城市內交通,人口密集載客量極高,自然容易回本,要比較嘅應該係台北捷運。台鐵係成個國家嘅鐵路,城市間交通,又有經過好多鄉村,營運里程長咁多,載客嘅密度亦都少好多,自然難d好似港鐵咁賺錢
End Topic
等待司法審查

不過以現有法律很難重判
無安全意識,做鐵路大忌
台仔係咪唔識港鐵
服務質素包括解決顧客問題
台鐵國營轉民營化與你無關

代入simon tw 既邏輯

其實而家業界最理想既模式反而係英國/新加坡咁

政府公司化行政管理規劃 再由營運商來做

一來可以保持政府發展規劃 以免私有化後淨係做賺錢線 而落後地區無服務

二來又可以統一返調配 以免各個公司惡性競爭 服務等級差異

三來營運公司可以減少成本 專注提升服務

好似香港咁就死得

運輸署又無力 鐵路巴士公司又hea做
一個發生命案卻不敢公布事實影像的交通公司
卻宣稱是全世界最好的公司?

如果台鐵變成民營
他日必然和發達的北部城市發展
因為民營公司必須向錢看 向股東負責
屆時台灣南北差距將會更加大
合理民營化不是用過往成功的例子
而是在現在、未來對社會整體好才實施民營化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞