百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

558 回覆
49 Like 19 Dislike
百年台鐵事故頻傳 國營轉民營化呼聲再起

https://youtu.be/8z2l7GLR4vs
關佢鬼事咩跌舊嘢落嚟
轉民營變票價可加唔減機制
fatfat
華航也是半民營,市場機制可以控制票價
路軌完全無防彈欄
民營化車票就貴好多
需要改革
安全性也很重要,國營比較改革
還是要加強警告設備
華航就係國營 + 半軍管既方式經營,早年先成日出事,大型空難獲獲都有佢份
根本國家經營呢樣野已經不合時勢,每次都係整到間公司不倫不類,一係成日出事,一係賺唔到錢等注資,公司內部官僚風氣重,叫老細要叫長官/領導,做官多過做生意 
搵得個部外原因未?
點解架重型工程車會跌落去? 架車係咩公司/ 對上係邊個人操作完?
直接拎去打靶平民憤先啦
其實鐵路民營化不一定好
到時候票價一定翻倍,人民受苦
而且股份落入私人公司手裡就像掌握了國家的血脈一樣。現在這情形,整治台鐵內部架構,清除瘀血全部檢視工安、設備和作業手則更重要。
飛機可以不搭或搭別家,鐵路幾乎是壟斷的
無錯 到時商家佬話事
領展私有化
國營就唔會貴? 因為有補貼?
咪又係左手交右手,邊個經營理論上係唔會影響票價同成本
民營有營行誘因,一樣可以玩減價吸引人坐

華航之後就減少軍方人事酬庸人員
太魯閣號事故重大傷亡 涉肇事李義祥撤保重裁
最新更新:2021/04/04 12:51

台鐵太魯閣號事故造成重大傷亡,涉肇事的義祥工業社負責人李義祥遭聲押,花蓮地方法院3日裁定以新台幣50萬元交保,李義祥(右)離開法院時以包包遮臉,低頭不發一語。中央社記者李先鳳攝 110年4月3日

依照現有法律,很難重判
不過日本和韓國都有成功轉型案例
好多國家既鐵路都係國營但都好穩陣
鐵路係命脈,又時可以幫國家手執行某啲指示
私有化左返唔到轉頭

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/國鐵

一旦私有化就好易淪為港鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞